En julsallad extra allt som jag gärna äter många gånger om nu i december! Kombinationen av smaker samt de olika texturerna som exempelvis krispiga granatäppelkärnor, saftiga apelsinbitar, mjuksega fikon och de rostade valnötternas crunch gör salladen till en succé.
Julsallad
8 portioner
300 g grönkål
Ca 1/2 rödkålshuvud (mellanstort)
1/2 dl rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk apelsinsaft (från apelsinerna)
Flingsalt
Svartpeppar
4 st apelsiner
1 stort granatäpple
10 st torkade fikon
1 dl valnötter
Flingsalt
Börja med att rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Låt svalna. Strimla grönkål och rödkål, lägg i ett durkslag och ”slaka” kålen genom att hälla hett vatten över. Låt rinna av och lägg sedan i en stor skål. Blanda rapsolja, vinäger, apelsinsaft, salt och peppar och häll över kålen, rör om ordentligt och massera in vinägretten. Filéa apelsinerna och pilla ur granatäppelkärnorna. Dela fikonen i bitar. Blanda i apelsinbitar och granatäpple i salladen, toppa med fikon, rostade valnötter och flingsalt. Servera direkt.
Kommentera