Lucka 1 i samarbete med Kung Markatta.
Först ut i julkalendern är denna fantastiska julsallad som är en fröjd för både ögat och munnen! Denna vackra färgbomb innehåller grönkål, rödkål, apelsin, granatäpple, fikon, valnötter och en god vinägrett. Massor av julens goda i en av samma sallad vilket gör att man skulle kunna kalla den julsallad extra allt:)
Just fikon är något jag använder flitigt denna tid på året. Det är många rätter som ”fikon-piffas” framförallt sallader men även morgongröten, smörgåsen (underbart pålägg tillsammans med färskost och päron) och desserter brukar få ett inslag av fikon, så gott!
Kombinationen av smaker samt de olika texturerna som exempelvis krispiga granatäppelkärnor, saftiga apelsinbitar, mjuksega fikon och de rostade valnötternas crunch gör salladen till en succé och ett riktigt fräscht inslag på julbordet. Den fungerar dessutom väl ihop med klassiska julbordsrätter som exempelvis köttbullar, revbensspjäll, lax, janssons och julskinka. Jag tycker dock inte att ni ska vänta ända till julafton innan ni testar den, utan passa på att njuta redan nu och hela december:) Salladen håller sig fräsch ett par dagar i kylskåp och funkar perfekt till diverse vardagsrätter så varför inte sätta igång och fixa ihop en sats direkt:)?
Julsallad
8 portioner
300 g grönkål
Ca 1/2 rödkålshuvud (mellanstort)
1/2 dl rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk apelsinsaft (från apelsinerna)
Flingsalt
Svartpeppar
4 st apelsiner
1 stort granatäpple
10 st torkade fikon
1 dl valnötter
Flingsalt
Börja med att rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Låt svalna. Strimla grönkål och rödkål, lägg i ett durkslag och ”slaka” kålen genom att hälla hett vatten över. Låt rinna av och lägg sedan i en stor skål. Blanda rapsolja, vinäger, apelsinsaft, salt och peppar och häll över kålen, rör om ordentligt och massera in vinägretten. Filéa apelsinerna och pilla ur granatäppelkärnorna. Dela fikonen i bitar. Blanda i apelsinbitar och granatäpple i salladen, toppa med fikon, rostade valnötter och flingsalt. Servera direkt.
Clara Edvinsson says
Åh vad gott detta ser ut!
Lina Abrahamsson says
Ja det är en riktigt härlig julsallad, älskar denna:)!
Nina - Min Klockaregård says
Vilka härliga och inspirerande bilder! Julsallad brukar falla på min lott till vårt knytis. Det känns alltid inspirerande att bidra med färgen till den andra maten (som tenderar att vara lite färglös…eller är det bara jag? 😉 )
Ser fram emot att se vad som kommer i kommande luckor!
Lina Abrahamsson says
Samma här:) Alltid jag som gör julsalladen. Håller med om att de vackra färgerna behövs på det annars rätt grå/bruna julbordet:)
Dietistannica says
Oj vad det där ser gott ut, och vilket otroligt vackert foto på salladen!
Lina Abrahamsson says
Tack Annica:)