Igår lagade jag janssons frestelse och det var bara så gott! Jag älskar janssons men äter det konstigt nog bara till jul. En liten portion räcker dock av denna mäktiga rätt. Brukar servera janssons ihop med en rödkålssallad eller rårivna morötter samt rödbetor eller rödbetssallad. Här kommer mitt bästa recept:
Janssons Frestelse
Ca 5-6 portioner
Ca 10-12 st potatisar
2 st gula lökar
1-2 burkar anjovisfiléer + spad (beroende på hur mkt smak man vill ha, tycker själv 2 burkar men bara spadet från 1)
4 dl grädde
ströbröd
25 g smör
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form. Skala lök och potatis och skär i strimlor respektive skiva tunt. Varva potatis, lök och ansjovis i formen, börja och sluta med potatis. Häll över grädden och strö över lite ströbröd. Klicka små bitar med smör överst. Grädda mitt i ugnen i ca 45-50 minuter. Låt den gärna sätta sig lite innan servering.
Kommentera