Denna spenatlasagne har fått många lovord, och hängt med i familjen några år nu. Ursprungsreceptet kommer från fina boken “Saras Kök”. Ett härligt grundrecept som går att variera på många olika sätt. Vi brukar hiva ner lite extra grönsaker som t ex skivad zucchini, paprika och tomat. Ibland varvar vi med färdiggrillad kyckling (delad i mindre bitar) mellan lagren. Tonfisk eller kallrökt lax är andra smarriga alternativ.
Då färdiga lasagneplattor används, samt att såsen inte behöver koka innan (mixas ihop), blir det en riktigt snabb och enkel lasagne. Perfekt vardagsrätt med andra ord!
Spenatlasagne
4 personer
1 paket fryst bladspenat, 250 g
1 gul lök
1 msk olivolja
1 paket färska lasagneplattor, 200 g
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
ca 150 g chèvreost
4 dl mjölk
10 st soltorkade tomater
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Tina spenaten, skala och hacka löken. Krama ur vätskan ur spenaten och fräs tillsammans med lök i olivolja, tillsätt salt och peppar. Mixa chèvreost, mjölk och soltorkade tomater, krydda med basilika, salt och peppar. Varva lasagneplattor, ostsås och spenatröra i en gratängform. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
Min Lilla Kokvrå says
Det receptet ska jag absolut prova. Till helgen, kanske…
Själv kan jag bidra med en busenkel Tortellinigratäng
http://minlillakokvra.blogspot.se/2013/01/busenkelt-middagstips-for-stressade.html
Lina Abrahamsson says
Mums, tackar för tipset!
Laura says
Ser grym ut! Kan man använda nån annan ost än chèvre i såsen? Försökt lära mig gilla getost i måååånga år men det är helt enkelt inte en smak för mig ;). Ädelost kanske, vad tror du?
Lina Abrahamsson says
Absolut! Kan tänka mig att någon lagrad hårdost skulle passa, som västerbotten eller prästost exempelvis. Gör inte så mycket om den är svår att mixa eftersom allt liksom gottar ihop sig i ugnen. Ädelost kan nog funka det med. Du får testa dig fram:)
Laura says
Just ja, tänkte inte ens på hårdost! Västerbotten låter inte alls tokigt, får testa lite helt enkelt :). Tack för svar!
Lina Abrahamsson says
Återkom gärna med kommentar om du testar, alltid kul att höra:)
Laura says
Testades redan i dag :). Körde på västerbottenost istället för chevre och så tog jag ditt tips och hade i lite grillad kyckling och stekt skivad zucchini mellan lagren. Pga förkylning i familjen drog jag i ett par klyftor vitlök när jag stekte spenaten & löken. Betyget av både mig och sambon blev två tummar upp! Gott & fräscht och verkligen en snabblagad rätt vilket ju är perfekt till vardags. Det här gör vi igen :). Så tack för receptet!
Lina Abrahamsson says
Mums, låter gott! Kul att ni gillade det, och tack för dina kommentarer:)
Karolina says
Låter fantastiskt gott Lina!
Lina Abrahamsson says
Kan intyga det:)