En härlig pytt där nyskördade rotfrukter och potatis får samsas med svenska äpplen, rosmarin och en gnutta honung. Ännu lyxigare och godare blir höstpytten om man hivar ner några nävar kantareller också. Passar fint att servera tillsammans med grillad kyckling och en enkel fetacréme (yoghurt+ smulad fetaost + svartpeppar).
Höstpytt med äpple och rosmarin
4 portioner
1 gul lök
ca 3 medelstora potatisar
ca 3 morötter
en bit kålrot
1 msk rapsolja
1/2 msk smör
1-2 svenska äpplen
1 tsk färsk rosmarin, fint hackad
salt, svartpeppar
1 tsk honung
(ev kantareller)
Skala och hacka löken. Skala potatis, morötter och kålrot och tärna dem i ganska små tärningar. Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna. Fräs lök, morötter och kålrot på medelvärme ca 10 minuter. Tillsätt sedan potatis och låt allt fräsa på svag värme tills potatis och rotfrukter är lagomt mjuka, ca 30 minuter. Tärna sedan äpple och tillsätt det tillsammans med rosmarin och honung. Smaka av pytten med salt och peppar. Servera med grillad kyckling och fetacreme (yoghurt+ smulad fetaost + svartpeppar).
Åh, det här blev jag sugen på att testa!
Vad underbart gott det lät! Jag ska beslut testa detta i denna eller nästa vecka!
Jag tycker verkligen ni ska testa Cecilia och Lotta! Älskar hösten och alla de underbara råvaror som har skördetid.