Rotfrukterna är löjligt billiga i butik just nu. Bunkrade precis upp med en påse morötter och rödbetor (för 4 kronor/st), gul lök och några kålrötter. Allt tillsammans hamnade strax under 15:- och tänk så mycket gott man kan hitta på med dessa:)
Exempelvis denna mumsiga höstpytt som jag skapade för lokaltidningen för två år sedan. Nu när det är höst igen känns det helrätt att nyskördade rotfrukter och potatis får samsas med svenska äpplen, rosmarin och en gnutta honung. Vill man lyxa till pytten passar det utmärkta att hiva ner några nävar kantareller också. Servera gärna höstpytten tillsammans med grillad kyckling och en enkel fetacréme (yoghurt+ smulad fetaost + svartpeppar).
Höstpytt med äpple och rosmarin
4 portioner
1 gul lök
ca 3 medelstora potatisar
ca 3 morötter
en bit kålrot
1 msk rapsolja
1/2 msk smör
1-2 svenska äpplen
1 tsk färsk rosmarin, fint hackad
salt, svartpeppar
1 tsk honung
(ev kantareller)
Skala och hacka löken. Skala potatis, morötter och kålrot och tärna dem i ganska små tärningar. Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna. Fräs lök, morötter och kålrot på medelvärme ca 10 minuter. Tillsätt sedan potatis och låt allt fräsa på svag värme tills potatis och rotfrukter är lagomt mjuka, ca 30 minuter. Tärna sedan äpple och tillsätt det tillsammans med rosmarin och honung. Smaka av pytten med salt och peppar. Servera med grillad kyckling och fetacreme (yoghurt+ smulad fetaost + svartpeppar).
Anna says
Jättegod vardagsrätt! Jag tog getost istället för feta då det fanns rester från helgen i kylen, o så ugnsstekte jag färsk kycklingfilé, båda två passade utmärkt till pytten. Torkad rosmarin funkade med super! Tack för toppenrecept! (Y) Har bestämt mig för att laga mycket mer rotfrukter och äppelgrejer den här hösten. Det är ju så billigt och fantastiskt gott nu! För att inte tala om nyttigt Perfekt!
Lina Abrahamsson says
Vad roligt att du gillade denna rätt Anna! Det är ju kanonbra också att använda sig av det som finns hemma för tillfället så man slipper slänga mat:)
Helt rätt att gå loss på rotfrukter och äpple i höst. Precis som du säger finns det massor med fördelar och är ju väldigt gott också. Tack för din kommentar och lycka till med matlagningen i höst:)/Lina