Mandelsmör är tillsammans med jordnötssmör mina favoriert bland alla nötsmör, ja inte så konstigt kanske då jag verkligen älskar mandel:) Om ni inte testat att göra nötsmör själv så gör´t säger jag bara! Hur enkelt som helst och fantastiskt gott.
Jag brukar servera mandelsmöret som mellis tillsammans med äppelklyftor alternativ på bröd och toppa med äpple eller banan. Ibland toppar jag frukostgröten med en klick också eller serverar till pannkakorna. Användningsområdena är många med andra ord. Hur äter ni helst ert nötsmör?
Hemmagjort mandelsmör
2 dl sötmandel
En nypa flingsalt (kan uteslutas)
Rosta mandeln varsamt i en torr stekpanna på medelvärme. Mixa den sedan tillsammans med saltet i en mixer eller matberedare. Rör om ett par gånger under tiden och mixa sedan tills det blivit en smörliknande konsistens. Förvara i glasburk med lock i kylskåp.
Jennifer says
Hej!
Jag älskar mandelsmör men tycker det är så dyrt så jag vill gärna prova detta men jag undrar hur jag vet när mandeln är färdigrostad ? Mvh Jennifer
Lina Abrahamsson says
Hej! Jag brukar hetta upp en torr stekpanna, lägga i mandeln och sedan sänka till medelvärme. Rostar oftast mandeln bara några minuter, typ 5 minuter på medelvärme, det tycker jag brukar vara lagom. Det är väl en smaksak också men tänk på att inte rosta för hårt och ha för hög värme eftersom de hälsosamma fettsyrorna då kan förstöras. Lycka till med mandelsmöret och återkom gärna med vad du tyckte:)
/Lina
Jennifer says
Tack för svar! Jag ska absolut testa detta och återkomma! mvh Jennifer!
Jennifer says
Hej!
Har provat nu och mandelsmöret blev bra.. men vilken tid det tog
Lina Abrahamsson says
Hej! Vad kul att det blev bra:) Ja det tar lite tid innan fettet ”släpper” så att smöret går ihop men det kan det vara värt:)