Hej måndag och ny vecka. Helgen har bjudit på vackert väder och nu känns det att sommaren är på väg. Äntligen!
Vi har grillat helgen lång, så gott. Gjorde även en sats av dessa korvbröd och fyllde frysen med. Att slänga på några korvar på grillen och servera med goda tillbehör är perfekt när man vill ha det enkelt. Och att göra egna korvbröd är verkligen värt tycker jag. Inte alls svårt och så mycket godare.
Hoppas ni får en fin start på veckan.
Korvbröd
Ca 22 st
50 g jäst
5 dl mjölk (eller havremjölk)
100 g smör (tärnat och rumsvarmt)
1/2-1 tsk salt
1 tsk socker
5 dl vetemjöl
5 dl dinkelmjöl fullkorn
5 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke. Värm mjölk till 37 grader och häll över jästen. Tillsätt smör, salt, socker samt mjöl och rågsikt. Arbeta degen smidig och låt den jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda den jästa degen och dela i ca 22 bitar. Rulla ut till avlånga bröd, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Grädda korvbröden mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk. Förvara bröden i frysen om de inte ska ätas direkt. Vid servering, skär en skåra i varje korvbröd.
Kommentera