Så här ser den goda saffranskakan ut. Som jag skrev i förra inlägget firade jag in helgen med att baka denna. Så enkel, så saftig. Toppen till helgfikat tillsammans med en kopp kaffe eller te. Bakas garanterat fler gånger i kommande adventstider.
Saffranskaka
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 pkt saffran
3 dl mjölk
2 ägg
150 g smör eller margarin, rumsvarmt
1 dl riven mandelmassa
(ev 1/2 dl russin)
garnering
1 dl hackad mandel/mandelspån
lite pärlsocker
Smörj och bröa en form, ca 2 liter. Blanda mjöl, salt, socker och bakpulver i en skål. Blanda saffran och mjölk och häll det över mjölblandningen. Vispa upp äggen och häll dem i mjölblandningen. Tillsätt fett och rör ihop till en smet, gärna med elvisp. Lägg halva smeten i formen, strö över mandelmassan och ev russin och lägg på resten av smeten. Garnera med mandel och pärlsocker. Grädda ca 45 minuter i nedre delen av ugnen (175 grader).
Receptet är hämtat från Vår Kokbok.
Lindas viktresa med LCHF says
Mmmm ser gott ut..finns inge bättre är saffran i alla former. 🙂
Kram Linda
I Nadjas kök says
mmm så underbar den ser ut…jag har inte börjat med att julbaka ännu, men blir absolut sugen på det nu när jag ser din kaka
Anonymous says
Det är så gott med saffranspannakaka. Längesedan jag gjorde det nu, får bli till julen.
Karin
Rosa maränger.blogg.se
Johanna says
Wonderbart! Längtar till julen på riktigt nu!
Sandra drömkaka says
Saffranskaka, åh den lät supergod med mandelmassan i & allt! Snacka om att jag blir sugen på julbakning nu på direkten :)!
Kristin says
Nu har jag testat den är kakan och den blev supergod! tack för tipset.
lina says
Kristin: Visst är den god! Kul att du gillade den. Ha en fin dag!
Diana says
Hej! Jag planerar att försöka göra denna saffranskaka till fikat ikväll. Undrar dock om du tror att man kan använda sig av en "klassisk" sockerkaksform, dvs. en sådan som det blir ett hål i mitten med? 🙂 Tack för en finfin blogg!
www.matsaklart.se says
Diana: det tror jag funkar jättebra. Se bara till att smöra & bröa den ordentligt så att det går att vända på den sedan.
Kajsa says
Mummsfilibaba vad den ser god ut! Jag testade göra den å gud vad den var god! jättebra resept,den här kommer jag göra flera tusentals gånger! 🙂
Diana says
Hej igen! Tack snälla du för svaret på min fråga. Jag följde dina tips och kakan blev kanongod (och jättefin!).
Tack för alla fina recept och all inspiration som du bidrar med i denna blogg! 🙂 Ha en bra dag!
lina says
Diana: Det var så lite så:) Kul att du gillar bloggen. Säg bara till om du funderar över något annat!