Denna hallonkola kvalade in som förra julens godaste julgodis. Den äkta bärsmaken är oslagbar jmf med köpesvarianterna så det är helt klart värt att göra dessa! I år blir det några få utvalda sorters julgodis och jag undrar vilket som blir mest populärt denna jul:)?
Hallonkola
Ca 25 st
150 g frysta hallon
1 1/2 dl vispgrädde
2½ dl strösocker
1 tsk pressad citronsaft
1 msk ljus sirap
Koka upp de frysta hallonen i en kastrull och sila bort kärnorna.Klä en form ca 15×20 cm med bakplåtspapper. Blanda hallonpurén och övriga ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull, gärna gjutjärn. Koka på medelvärme utan lock tills smeten klarar kulprovet eller har en temperatur på ca 123°. Häll upp smeten i formen och låt stelna i rumstemperatur, gärna över natten. Skär upp kolan i fyrkantiga bitar, slå eventuellt in dem med smörpapper.
Jeanette says
Låter gott
Lina Abrahamsson says
Ja hallonkolan blev så populär förra julen och den smakar verkligen hallon!
Lina Abrahamsson says
Det fungerar inte för mig att kommentera på din blogg? Står bara att jag angett fel svar i captcha fältet fast jag skrivit rätt?
Lisa says
Jag tyckte hallonkolan lät supergod så jag gjorde ett försök idag men den skar sig och blev inte alls så vackert rosa som dina. Vad kan jag ha gjort för fel? Jag använde termometer som kom upp i 124 grader.
Lina Abrahamsson says
Vad tråkigt! Jag brukar gå upp till 123 grader och då har den blivit bra. Angående färgen kan det bero på vilka hallon man använder, jag använder egenplockade och har märkt att vissa hallon som finns i butiken är betydligt mörkare. Vilken typ av kastrull och om den ger någon fällning kan också spela in. Men varför den skar sig vet jag faktiskt inte. Jag brukar bara blanda hallonpuren med övriga ingredienser i en tjockbottnad kastrull och sedan får den gå upp till 123 grader. Viktigt att inte röra för mycket och att låta kolan svalna i rumstemperatur. Bättre lycka nästa gång:)