Blötläggning, kokning samt ugnsbakning tar sin tid men det är verkligen värt den tiden när dessa bönor står på middagsbordet:)!
Smakerna som uppstår när bönor, tomater, lök, vitlök, morötter, örter och olivolja fått gotta ihop sig i ugnen är fantastiska. Enkel, rustik matlagning som passar perfekt en söndag.
Bönorna kan serveras som tillbehör till en bit fisk, kyckling, lamm eller liknande men funkar också alldeles utmärkt på egen hand. Pressa mycket citron över och njut tillsammans med lite bröd. Fantastiskt gott!
Receptet stötte jag på i någon tidning jag bläddrade i för en tid sedan, men eftersom jag inte kom ihåg exakt så gick jag lite på känsla när jag lagade rätten och det blev som sagt riktigt bra:)
Grekiska bönor i ugn
Ca 5-6 portioner
5 dl stora vita bönor
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
3 morötter
400 g krossade tomater
1/2 msk torkad timjan
1/2 msk torkade oregano
Salt, svartpeppar
1/2 kruka färsk basilika, grovt hackad
4 dl vatten
2 msk olivolja
1/2 paket fetaost
Citronklyftor
Blötlägg bönorna över natten i dubbelt så mycket vatten. Häll av blötläggningsvattnet när det är dags för tillagning och koka bönorna i nytt vatten i ca 45 minuter. Häll av kokvattnet. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka lök och vitlök, skala morötter och skär i bitar. Blanda sedan bönor, morötter, lök, vitlök, krossade tomater, alla kryddor samt salt och peppar. Häll över vattnet och ringla över olivoljan. Sätt in bönorna i nedre delen av ugn och låt dessa baka i ca 1 1/2 timme (tiden kan variera) eller tills allt gottat ihop sig, bönor och morötter är mjuka och vätskan kokat in. Ta ut formen och smula över fetaosten. Servera bönorna tillsammans med citronklyftor och bröd, eller som tillbehör till exempelvis fisk eller lamm.
Kommentera