Godmorgon måndag! Hoppas ni haft en trevlig helg.
Nu när frukostgröten och kaffet är intaget är det dags att kicka igång denna fullspäckade vecka. Som de allra flesta morgnar blev det idag havrekligröt till frukost. Jag älskar verkligen smaken och den lena konsistensen och bara man varierar med olika tillbehör blir det aldrig tråkigt. Nu under vintern har jag ofta ätit gröten med hemkokt lingonsylt, kanel och valnötter men idag blev det denna underbara variant med hallon, vanilj och kokos.
Har ni inte testat att koka gröt på havrekli tidigare så tycker jag verkligen ni ska ge det ett försök! Förutom att det verkligen är supergott är havrekli också rikt på fiber, tiamin och innehåller betaglukaner som bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet. För att uppnå den gynnsamma effekten krävs ett intag av 3 g betaglukaner/dag och en portion (45 g, 1 dl) havrekli innehåller hela 2,9 g betaglukaner. Andra användningsområden för havrekli är bla i brödbak, i pannkaka eller att bara strö det över fil eller yoghurt.
Havrekligröt med hallon
1 portion
1 dl havrekli
2 1/2 dl vatten
En gnutta salt
1 dl hallon
1 msk kokosflingor
1 krm vaniljpulver
Några valnötter
Blanda havrekli med vatten och salt och koka gröten några minuter. Rör ner hallon, kokos och vanilj. Toppa med valnötter och servera gröten med mjölk, mandelmjölk, havredryck eller liknande.
Kommentera