Att göra sin egen pizza är absolut godast! Det är inte svårt alls och man kan välja precis vilka pålägg man vill. Det är också perfekt mat att laga när det är många kockar som vill delta:) Här hemma gör vi nästan alltid varsin pizza så att var och en får som man vill ha det. Ikväll lagade prinsen t.ex helt sin egen pizza, förutom lite hjälp med att kavla ut degen.
Degen till kvällens dinkelpizza kommer från Smaker från Saltå Kvarn, och den blev kanongod. Jag fick använda lite mer dinkelsikt än i receptet för att få ut den, men resultatet blev en tunn rätt knaprig botten. Som jag vill ha den! Även tomatsåsen är hämtad från samma bok. Jag brukar alltid göra denna tomatsås, men kände för att testa en annan variant. En riktigt enkel sådan, (bara att röra ihop ingredienserna) men jättegod med mycket smak.
Min Pizzafyllning blev tunnt skivad zucchini(osthyvel är perfekt), rödlök, kronärtskockor, majs, oliver, mozarella, lite riven ost samt rucola på toppen. Godaste pizzan jag ätit på länge!
Dinkelpizza
4 personer
Deg:
2 1/2 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
6 dl dinkelsikt (jag fick ta mer)
1/2 dl olivolja
Tomatsås:
1 dl tomatpuré
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk oregano
salt, svartpeppar
Mina pålägg:
zucchini (tunnt skivad)
rödlök
kronärtskockor
kalamataoliver
majs
mozarella
riven lagrad ost
rucola
Blanda ihop alla ingredienser till degen och knåda till en smidig deg. Låt den jäsa minst 30 minuter under bakduk. Blanda ihop alla ingredienserna till tomatsåsen. Gör i ordning påläggsingredienserna. Kavla degen på mjölat bakbord till 4 mindre pizzor, lägg dem på bakplåtspapper, bred över tomatsås och lägg på fyllningen. Lägg pizzorna på heta plåtar och baka varje pizza i ugnen (250 grader), ca 12-15 minuter. Tag ut pizzorna och lägg på rucolan.
fruktsallad says
Jag tycker också att det är allra godast att fixa pizzan själv. Goda ingredienser du hade! Kronärtskocka har jag aldrig testat på pizza, kanske blir det på fredag?
mimmismat says
Jag tycker det är super med vitlöksstekt squash på pizzan. Din variant ser frestande god ut.
Mikaela says
Håller med, godaste pizzan gör man själv