En mustig värmande gryta är aldrig fel så här års och denna glöggryta passar speciellt bra nu innan jul. Grytan är kokad i Crock-Pot och jag lät den gå 8 timmar på låg värme. Det blev magiskt mört kött! Perfekt att sätta igång den på morgonen så är grytan klar att njutas vid middagstid:)
Glöggryta
8-10 portioner
1 kg grytbitar av nöt
2-3 gula lökar skalade och klyftade
Smör (till bryning)
Salt, svartpeppar
2 msk oxfond
1 1/2 dl vinglögg
1 tsk kinesisk soya
1-2 tsk sambal oelek
Salt, svartpeppar
1 ekologisk apelsin (skalet)
1/2 dl creme fraiche
1 dl skållad mandel
En näve färska örter exempelvis timjan eller persilja
Bryn köttbitarna och löken i omgångar i lite smör på spisen i innergrytan. Salta och peppra. Sätt grytan i värmeenheten och tillsätt fond, glögg, soya och sambal oelek. Ställ på låg värme i ca 8 timmar. När det återstår ca 10 minuter av tiden så rör ner rivet apelsinskal och crème fraîche. Toppa grytan med mandeln och färska örter vid servering. Servera grytan med ris, kokt potatis eller ett gott bröd och gärna en sallad.
Kommentera