Kommer ni ihåg duktiga gästbloggaren Karolina som bjöd på härlig julinspiration här på mat.såklart. innan jul? Nu är hon tillbaka med tips på enkla rätter att ta med i sin matlåda till jobb eller skola. Medhavd matlåda är riktigt smart om du vill vara ekonomisk (räkna ut lunchkostnaden på ett år…det drar iväg), och oftast är det bra mycket godare än lunchrestaurangens alternativ också:)
Först ut en bönrisoni som låter gudomligt god!
Klassiskt bra maträtter brukar vara grytor, soppor och gratänger. Sånt som smakar lika bra eller bättre dagen efter helt enkelt. Det här är en vegetarisk risonirätt som passar superbra i matlådan, eftersom den blir väldigt krämig och därför inte riskerar att bli torr och tråkig som annan pasta kan bi efter en dag i kylen. Om du vill frysa rätten, hoppa över tomaterna och ta med dig några färska vid sidan om istället!
Bönrisoni med haricot verts och ugnsrostade tomater
4 port
4 port risonipasta
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk cannellinibönor
3 msk kronärtskockspesto
ca 200 g haricot verts (frysta går bra)
Salt
Peppar
Ugnsrostade tomater:
ca 20 körsbärstomater
3 msk balsamicovinäger
2 msk olivolja
½ msk socker
1 vitlöksklyfta
½ msk torkad timjan
Halvera tomaterna och lägg i en ugnssäker form. Skiva vitlöken fint och blanda med olja, vinäger, socker och timjan. Häll över tomaterna och sätt in i ugnen i ca 30 min på 200 grader.Koka risonipastan i buljong. Blanda med haricot verts, bönor och peston. Salta och peppra. Servera tillsammans med tomaterna.
Matmedmera says
Härlig maträtt ! Jag uppskattar så mycket cocktailtomaterna för deras god smak
Lina Abrahamsson says
Ja, de är ljuvliga de små sötisarna! Gillar dem bäst så här ugnsbakade, eller solvarma direkt från växthuset:)
Sara på Vardag.nu says
Det där låter väldigt gott! Har det mesta hemma, det det får jag nog testa snart! 🙂
Lina Abrahamsson says
Det tycker jag du ska göra! Enkelt också.