Frukosten lägger grunden för din dag, och det är alltid viktigt att få i sig en god och väl sammansatt frukost. Så här i semestertider passar det väl ypperligt att lyxa till det lite extra tex med nybakat bröd, färska frukter eller färskpressad juice.
Detta recept på kalljästa rågbullar har följt mig länge. Jag gillar att det är så enkelt att kunna njuta av nybakt på morgonen. Bara slänga ihop en deg på kvällen, in i kylskåpet och grädda bullarna när det är dags för frukost. Receptet är också väldigt lätt att variera med olika typer av mjölsorter och gryn. Rekommenderas till alla er som gillar att starta dagen med nygräddat bröd!
Kalljästa rågbullar
ca 12 st
25 g jäst
4 dl kallt vatten
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl
1/2 dl havrekli
garnering:
ägg eller vatten (till pensling)
sesamfrön
pumpakärnor/solroskärnor
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen löst sig, tillsätt sedan resten av vattnet, rapsolja, salt, rågmjöl, vetemjöl och havrekli. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i ca 12 delar och forma till runda bullar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt, täck över med bakduk och låt dem kalljäsa i kylskåp över natten.
Värm ugnen till 250 grader, tag fram plåten och låt den stå framme medan ugnen blir varm. Pensla bullarna med ägg eller vatten, strö över sesamfrön och pumpakärnor, grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Klara says
Ser riktigt härliga ut:-) Jag gillar också kalljästa bröd. Finns inget bättre än nybakat bröd en vardagmorgon, lite solsken och ett gott glas juice. Du har en jättefin och inspirerande blogg.
Lina Abrahamsson says
Tack Klara! Visst är det bästa tänkbara starten med nybakat på morgonen.
Ann-Louise says
Kalljästa bullar är helt klart min frukostfavorit! Så enkelt & sjukt gott. Sist jag gjorde en plåt hade jag rostade hasselnötter & torkade aprikoser i degen. Inte helt fy skam. 🙂
Lina Abrahamsson says
Åh, gott det låter! Gillar bröd med frukt och nötter i, tyvärr inte barnen dock så vi varierar oss lite:)
Karolina says
Kalljäst är ju så himla bra. Smakar så mycket mer när jäsningen får ta tid 🙂
Lina Abrahamsson says
Håller med! Och smidigt när man vill njuta nybakt till frukosten.
Ragna says
Supergod frallor! Jag har även testat att göra dem plattare med sesamfrö på som ett grövre alternativ av hamburgerbröd till dagens lunch och de gick hem hos både stora och små
Det är ju så skönt att kunna förbereda på kvällen och kunna servera nybakt bröd även när man får tidigt besök på dagen.
Lina Abrahamsson says
Åh, vad kul att höra! Håller med om att de är goda:) Bra tips också att använda de som hamburgerbröd, det måste jag absolut testa!