Jag gillar kombinationen saffran och apelsin otroligt mycket. Oavsett om det gäller mat eller bakverk. Brukar göra en fiskgryta med dessa smaker, och minnet från förra julens stekta lax med saffranssås (och apelsin) lever sig fortfarande kvar.
Har man inte tid att ställa sig och baka lussebullar, är dessa saffransmuffins ett alternativ. Här har jag bakat dem på hälften/hälften av mandelmjöl/vetemjöl, samt använt kokossocker som sötning. Men det är apelsinsmaken som sätter extra piff på dessa muffins. Gott till kaffet eller glöggen!
Saffransmuffins med apelsin
Ca 15 st
2 ägg
2 dl kokossocker
175 g smör
1 pkt saffran
1 1/2 dl mjölk
2 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 liten apelsin (rivet skal + saft)
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och kokossocker pösigt. Smält smöret, rör ner mjölk och saffran. Blanda alla torra ingredienser, vänd ner dem i äggsmeten och rör om. Tillsätt vätskan och apelsin (skal och saft), rör smeten slät. Fördela smeten i muffinsformar (gärna på muffinsplåt), grädda ca 12-15 minuter. Pudra ev över florsocker innan servering.
Tips: Saffranskakan med mandelmassa går inte heller av för hackor:) Även den superenkel att fixa, och det funkar ju att även här tillsätta apelsin för den som föredrar.
Martina says
Om man bara vill använda mandelmjöl hur mycket tror du man ska ta då?
Lina Abrahamsson says
Då skulle jag dubbla mängden. Har testat baka med enbart mandelmjöl tidigare, men det blir väldigt kompakt, svårt att få bakverken jäsa upp. Dock blir smaken väldigt god, så testa!
Sanna says
Måste man ha apelsin i eller kan man strunta i det?
Och kan man ta vanligt socker istället för kokossocker?:)
Lina Abrahamsson says
Visst kan man strunta i apelsinen, alternativt smaksätta med annat typ vanilj. Vanligt socker går utmärkt att använda istället för kokossocker!