Fredag och solen började precis visa sig! Kanske blir det till att fira in helgen med en fredagsfika ute i solen i eftermiddag:)
Tänkte bjuda på en supergod mandelkaka som är bakad på mandelmjöl och olivolja samt smaksatt med citron och kardemumma. Detta är ett bakverk helt i min stil. En saftig enkel kaka där jag älskar smaken av mandel tillsammans med citron, kardemumma och olivoljan som finns med där i bakgrunden och passar så fint in i sammanhanget. Det fungerar toppen att äta kakan precis som den är men vill man lyxa till det eller bjuda på som en dessert rekommenderar jag att servera kakan tillsammans med frukt eller bär och en klick crème fraîche smaksatt med lite florsocker och citron (alt amaretto). Mandelkakan fungerar också utmärkt att lägga på grillen som en fräsch sommardessert. Ni måste testa!
Hoppas ni får en superhärlig helg!
Mandelkaka med olivolja & citron
1 kaka
2 ägg
1 1/2 dl socker (alt sötströ men ta då mindre mängd)
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 citron (skal + 1 msk saft)
1 dl olivolja
Till servering:
Hallon/mango
Creme fraiche + florsocker + citron/amaretto
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker, tillsätt mandelmjöl, fiberhusk, bakpulver, kardemumma och citron och vispa snabbt ihop. Vispa sakta ner olivoljan tills det blir en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugn i cirka 30 minuter. Låt svalna innan du vänder den upp och ner och skär i bitar. Servera eventuellt med hallon, mango och en klick crème fraîche.
Nikki says
bakade den exakt enligt recept men den sjönk helt ihop i mitten, misstänker att det behövs mer fiberhusk e.d. Synd för smaken är god..
Lina Abrahamsson says
Vad synd! Min brukar inte sjunka ihop speciellt mycket men den blir ju inte jättehög med mandelmjölet. Återkom gärna om du testar med mer fiberhusk, kanske blir resultatet bättre då.