Idag är en sådan fredag då jag inte skulle tacka nej till en bit av min favoritkaka:) Upptäckte denna choklad och valnötskaka hos bloggen med bästa bakrecepten, nämligen Hallon & Blåbär, för ett par år sedan. Förstod nästan innan jag testat att baka den att det skulle vara en kaka i min smak, och så var det också. Helt galet god och saftig! Valnötter och choklad tillsammans går verkligen inte av för hackor. Gillar ni dessa smakkombinationer måste ni bara testa denna!
Önskar er en fin helg!
Choklad och valnötskaka
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 dl farinsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
100 g valnötter, malda eller finhackade
75 g mörk choklad, hackad
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Glasyr:
75 g mörk choklad, hackad
2/3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en sockerkaksform, 2-2½ liter. Vispa ägg, strösocker och farinsocker vitt och pösigt. Smält smöret och häll i mjölken och rör ner det i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i smeten och rör smeten jämn. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen 40-45 minuter. Låt den stå kvar i formen några minuter, stjälp sedan upp den på ett fat och låt den svalna helt med formen över sig.
Glasyr: Koka upp grädden och ta av den från plattan. Rör ner den hackade chokladen och rör tills all choklad smält. Låt svalna något. Häll sedan glasyren över kakan. Låt kakan stå kallt i minst 1 timme innan den skärs i bitar.
tina says
Åh vad saftig den ser ut. Vill ha! Kan man beställa eftermiddagsfika?
Lina Abrahamsson says
Hade du befunnit dig närmare så absolut:) Den är helt underbar.
ensiferum says
Tror du man kan baka den i en långpanna också eller ska man då förändra mängderna?
Lina Abrahamsson says
I en liten långpanna går det nog bra, men i en större får man nog nästan dubbla satsen isåfall. Har inte testat men skulle tro det. Beror ju också på hur hög man vill ha den:)
ensiferum says
Tack! Jag ska testa i en lasagneform och återkommer!
ensiferum says
japp, det gick jättebra. jag använde mängderna i receptet och en glasform som jag annars gör lasagne i. delade den på mitten innan glasyren hälldes på för att de är till 2 olika tillställningar
Lina Abrahamsson says
Men toppen! Kul att det blev bra, den är så god denna kaka. Tack för att du berättade, det uppskattas:)
Önskar dig en riktigt trevlig midsommar!