enkla muffins med fina smaker av äpple, mandel och kanel. trevligt att spara några äppeltärningar till garnering också.
Vi fortsätter väl på äppeltemat då:) Kanske vankas det Fredagsfika för er under dagen, och hinner ni avsätta en stund i köket, tycker jag ni ska ge dessa äppelmuffins en chans.
Äppelmuffinsen är bakade på mandelmjöl, och mandel är (liksom kanel) en smak som fungerar så bra ihop med äpple. Yoghurt i muffinssmeten, ger ett saftigt resultat. Och inte krävs det någon större ansträngning att fixa ett helgfika, då dessa muffins verkligen är superenkla att baka:)
Äppelmuffins (bakade på mandelmjöl)
ca 12 st
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
3 ägg
1 dl råsocker
1 dl tjock yoghurt
2-3 svenska äpplen
1/2 msk kanel
1/2 msk råsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mandelmjöl med bakpulver i en skål. Vispa ägg och råsocker pösigt, vänd ner mandelmjölsblandningen i smeten och tillsätt yoghurt. Skala äpplena, och tärna dem fint. Vänd runt dem i en skål tillsammans med kanel och råsocker. Klicka ut smeten i muffinsformar, lägg på en sked med äppelbitar och grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter.
antonia says
Tror du det skulle funka med stevia eller någon annan slags sötning i istället?
Lina Abrahamsson says
Stevia ska tåla upphettning, och det ska gå att byta ut mot socker. Dock är det mkt sötare, så man får testa sig fram med mängden. Jag själv har rätt dåliga bakningserfarenheter med stevia, framförallt är det själva smaken jag inte gillar. Enligt mig är det en bismak som jag har svårt att få bort. Dock har jag inte testat mig fram så mycket ännu, kanske behöver mer övning helt enkelt:)
Anna-Lena says
Hej!
Har precis bakat muffins enligt ditt recept. Luktar ljuvligt.
Men du måste nog kontrollera måttuppgifterna du anger i receptet. Följde för ovanlighetens skull receptet till punkt och pricka. När du skriver ”klicka” ut smeten i formarna anade jag dock att måtten du angivit måste ha varit helt uppåt väggarna. Man ”häller” smeten i formarna. Den är mer som en rulltårtesmet. Inte muffins. Men jag fortsätter och sen skjuts in i ugnen! Ja, som sagt var, nu är plåten full av smet med muffinsformar mitt i alltihop. Men det kommer nog ändå att smaka riktigt bra. Dock kommer jag att mer gå på min känsla, har ju ändå bakat en hel del, när jag använder mig av recept på nätet igen. Men gott luktar det i alla fall! Hälsningar Anna-Lena
Lina Abrahamsson says
Hej! Kul att du testade:) Smeten blir en annan konsistens pga mandelmjölet, men när jag har bakat dessa fungerar detta recept superbra. Även om smeten kan ”hällas” i föredrar jag att klicka med sked för att inte överfylla formarna.
Menar du att den jäste ut över formarna eller på vilket sätt blev det misslyckat? Kan vara beroende på storlek på muffinsformar eller ugn också? Viktigt att inte fylla formarna för mycket.
Tack för din kommentar och hoppas att de smakade gott iaf:)
Alice says
Hej! Jag får tyvärr också en väldigt rinnig smet som inte går att göra muffins av. Vad använder du för mandelmjöl där 2 dl klarar av att binda vätskan från 3 ägg och 1 dl youghurt?
Lina Abrahamsson says
Hej! Smeten blir absolut lös/rinnig men när de gräddas i ugnen får jag ändå ett bra resultat. Har använt mig av Kung Markattas mandelmjöl i detta recept och tycker det fungerar bra. Muffinsen går ju dock inte att jämföra med de bakade på vetemjöl utan de blir annorlunda men goda:) Vill du ha smeten fastare testa att tillsätta lite fiberhusk.
Kristina a says
Jag använde mig också av kung markattas ekologiska mandelmjöl, smeten blev lite rinnig men det blev ändå helt perfekta muffins. Använde ni andra tjock eller vanlig yoghurt?
Lina Abrahamsson says
Jag använde tjock yoghurt. Min smet blev också rinnig men efter gräddning ett perfekt resultat:)
Kristina a says
Nu har jag gjort dessa muffins och de blev sååå goda! Jag la till lite kardemumma i smeten vilket blev gott! Och jag hade ingen tjock yoghurt hemma så tog vanlig creme fraiche istället. Skedade upp i 12 vanliga muffinsformar som jag hade i en muffinsplåt. Dessa kommer jag göra igen!
Lina Abrahamsson says
Vad kul att du gillade dem:)! Dessa hör till mina favoriter också, kan verkligen tänka mig att kardemumma passar finfint!
Anna-Karin says
Fick också en väldigt lös smet, som rann ut över plåten. De är dessutom helt hopplösa att få loss från formarna, jag har aldrig varit med om att något fastnat i min silikonform. Men smaken är det inget fel på 🙂
Lina Abrahamsson says
Hej! Vad tråkigt! Jag tror det kan skilja beroende på vilket mandelmjöl man använder.. Nu har jag provbakat dessa igen och ändrat något i receptet. Tycker själv att smeten blev något mindre lös nu så du får testa och återkomma:)