Som jag nämde tidigare testade jag igår ett nytt vardagssnabbt recept på fisk. Hittade inspirationen i senaste numret av Laga Lätt, där kocken Maximillian Lundin bjöd på ett finfint fiskrecept. Jag tackar och bockar för detta recept är det inte sista gången jag lagar. Gick hem hos oss vuxna och även hos de två 6-åringarna som åt med god aptit.
Gillar sådana här ”allt-i-ett” recept som går snabbt att laga och smakerna blir ljuvliga när allt får gotta ihop sig. Använde lax istället för kolja/sej som stod i receptet, sedan serverade jag pannan med en god yoghurtsås som jag smaksatte med dijonsenap, kapris & gräslök. Full pott för den måltiden. Testa gärna!
Pannkokt lax med gröna ärter
4 portioner
500 g potatis
300 g morot
1 gul lök
500 g laxfilé (kolja eller sej i ursprungsreceptet)
salt, svarteppar
1 msk rapsolja
2 msk smör
1 1/2 dl vatten
2 1/2 dl frysta gröna ärter
ev ytterligare salt och peppar
Skrubba potatis och tärna den i små fina tärningar, ca 1×1 cm. Spola sedan potatisen i vatten för att få bort stärkelsen. Skala och tärna morot i tärningar, samma storlek ungefär. Skala och hacka löken. Skär fisken i portionsbitar, salta och peppra bitarna ganska rejält. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och bryn potatis och morot ca 5-6 minuter så att det får fin färg runtom. Rör då och då. Tillsätt lök och fräs ytterligare några minuter. Lägg fisken ovanpå pytten, tillsätt vatten och lägg på lock. Sänk värmen och låt pannan puttra ca 5 minuter. Dra åt sidan och tillsätt ärterna. Sätt på locket och låt stå ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera pannan med yoghurtsåsen.
Yoghurtsås
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk dijonsenap
ca 1 msk kapris
en näve färsk gräslök, hackad
salt, svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av såsen med salt och peppar.
Remsan says
Det här ser ut att vara en rätt som skulle gå hem hos hela vår familj. Tycker också det är smidigt med allt-i-ett-rätter.
lina says
Remsan: jag gillar också allt i ett, ett smidigt och gott sätt att laga mat på helt enkelt.