Soppsäsongen för mig tar inte slut bara för att våren och sommaren är på antågande. En god soppa kan njutas när som helst tycker jag. Visste ni förresten att linssoppans dag infaller idag?
Är ni inte sugen på just linssoppa, föreslår jag denna fina fisksoppa med härlig smak av tomat, saffran, vitt vin och timjan. Fisksorterna kan varieras. Jag har använt mig av torsk och hivat i ett gäng räkor precis innan servering. En klick aioli till soppan är inte fel heller.
Fisksoppa
4 portioner
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olivolja
en liten fänkål
ca 4-5 potatisar, skalade
1 morot, skalad och skivad i tunna stavar
Ca 12 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar eller fiskfond
1 burk hela eller krossade tomater
1 tsk torkad timjan
salt, svartpeppar
2 dl vitt vin, torrt
1/2 g saffran
400 g vit fiskfilé (ex torsk ,sej)
350 g räkor
smaka av med apelsinsaft (ca 1/2 apelsin) och färska örter (timjan gärna)
Skala och hacka alla grönsakerna. Fräs lök, vitlök, morot, potatis och fänkål i oljan i några minuter. Tillsätt vatten, fiskbuljong, tomater (klipp sönder dem om du anv hela), timjan, salt och peppar. Låt soppan puttra under lock i ca 15 minuter, tillsätt vin och saffran och låt puttra ytterligare i ca 10-15 minuter. Skär fisken i bitar och lägg ner i soppan, låt den sjuda ca 5 minuter, lägg i räkorna. Smaka av soppan med apelsinsaft, ev mer salt och peppar och toppa till sist med färska örter. Servera soppan direkt, gärna med bröd och en klick aioli.
Victoria says
Ja fisksoppa är nästan alltid gott!!
Ha en riktigt bra dag
Stor kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se