Just nu äter jag fikon dagligen. När sötsuget sätter in njuter jag av ett torkat saftigt fikon, så gott! Fikonbollar i olika varianter går inte heller av för hackor:) Mina favoriter är dessa chokladdoppade fikonbollar med glöggsmak och en annan variant med valnötter finns här.
Fikonbollarna är goda att ha med på julens gottebord eller att njuta en till glöggen eller till kaffet. Passar också perfekt att lägga i en fin ask och ta med som gå-bort-present till någon du tror skulle uppskatta dessa smaker. Hemmagjorda klappar med kärlek-det är väl ändå det bästa:)
Chokladdoppade fikonbollar med glöggsmak
Ca 12-15 st
200 g torkade fikon
1 dl mandelmjöl
2 1/2 msk glögg (gärna starkvinsglögg)
150 g mörk choklad
1 ekologisk apelsin (skalet)
Tag bort den översta ”stjälken” på fikonen och dela dem sedan i bitar och mixa tillsammans med mandelmjöl och glögg till en slät smet. Rulla bollar, ställ kallt och låt svalna. Bryt chokladen i bitar och smält i micro eller över vattenbad. Doppa bollarna i chokladen (tag gärna hjälp av två skedar) och riv direkt över skalet från apelsinen. Låt bollarna svalna och förvara i tätslutande burk i kylskåp.
Kommentera