Alltså det finns så många underbara råvaror den här tiden på året! Idag hittade jag en av mina favoritsorter bland de svenska äpplena i butiken nämligen Ingrid Marie. Kände nästan julkänslorna komma direkt:) Sedan har vi den fantastiska brysselkålen då. Igår åt vi stekt torsk, potatis och citronsås med råstekt brysselkål och det var så fantastiskt gott. Snacka om att brysselkålen rätt tillagad kan lyfta en hel maträtt.
Här kommer en annan rätt med brysselkål där kombinationerna av olika smaker verkligen fungerar bra ihop. Brysselkål som gratineras med fetaost och sedan knaperstekt bacon, granatäpple och rostad mandel på toppen. Det blir liksom sälta, sötma, syrlighet och en blandning av olika texturer. Ja det är magiskt gott om ni frågar mig:)! Funkar finfint som en enkel lunch- eller middagsrätt eller varför inte servera i mindre portioner som en förrätt?
Fetaostgratinerad brysselkål med bacon, granatäpple & rostad mandel
3-4 portioner (eller 4-6 portioner som förrätt)
500 g brysselkål
150 g fetaost
1 msk olivolja
Salt, svartpeppar
1 paket bacon
Ca 1/2 granatäpple
1/2 dl rostad hackad mandel
Svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Ansa brysselkålen genom att skära bort nedersta hårda delen samt ta bort yttersta av skalet, dela den. Förkoka eventuellt brysselkålen ett par minuter. Lägg brysselkål i en ugnssäker form och smula över fetaosten. Ringla över olivoljan, salta och peppra. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter eller tills fetaosten fått fin färg. Strimla bacon och knaperstek, låt rinna av på hushållspapper. Pilla ur kärnorna ur granatäpplet. Ta ut brysselkålen från ugnen och strö över bacon, granatäpple och mandel. Avsluta med lite extra svartpeppar. Servera direkt antingen som en enkel huvudrätt eller som förrätt på mindre tallrikar.
Marie says
Hej Lina,
följer med många matbloggar, men din blogg hör nog till mina absoluta favoriter. Alltid lika fräsch mat & bra idéer!
Har du någonsin funderat på att lägga upp receptindex? Tack för en super blogg (-:
Lina Abrahamsson says
Hej Marie! Vad kul att du uppskattar bloggen och tack för att du kommenterar:) Jag har ju ett slags receptindex eller receptsamling som jag kallar det. Om man går in där så finns de olika kategorierna men det skulle absolut behöva uppdateras och göras bättre. Har du några förslag på hur jag skulle kunna lägga upp ett receptindex så att det blir lättåtkomligt för läsarna?
Marie says
Hej igen! Tycker själv att det är enklast med huvudkategorier enligt maträtt (bakverk, sallad, soppa etc.)
Under dessa sedan länkar till maträtterna i alfabetisk ordning. Men det är ju en smaksak (-: Jag vet inte heller hur
enkelt det är att bygga upp ett dylikt index.. Lycka till!
Lina Abrahamsson says
Tack snälla för dina synpunkter! Tycker själv att det nuvarande behöver uppdateras så jag ska absolut undersöka saken och försöka få till ett bättre receptindex så småningom när tiden finns:) Ha en fortsatt fin dag!