Igår bakade jag ett långpannebröd med vetekross i som blev väldigt saftigt och gott. Degen blir lite kladdig, men eftersom man bara häller över den i långpanna gör det inget. Luras inte och tillsätt mer mjöl, för då blir bröden lätt torra.
Måndagskvällar är en perfekt bakdag tycker jag. Man slänger ihop en stor deg, och har gott bröd resten av veckan!
Långpannebröd med vetekross
24 st
1 dl vetekross
5 dl vatten
50 g jäst
2 dl vatten
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1 dl solroskärnor
5 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl
Koka vetekrosset i 5 dl vatten i ca 10 minuter och låt det sedan svalna till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den i 37 gradigt vatten (2 dl ). Tillsätt kross, olja, salt och socker. Arbeta sedan in mjölet så att det blir en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Häll upp degen i en bakplåtspappersklädd långpanna 30×40 cm, platta ut den med mjölade händer. Skåra rutor och låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. Grädda mitt i ugnen (225 grader) ca 25 minuter. Låt svalna på galler, skär i rutor.
Mickan says
Det låter gott! Men jag bara undrar, kan man byta ut vetekross mot vetekli tror du? Eller blir det jättekonstigt?
lina says
Mickan: Jag tror inte det blir speciellt bra resultat just i detta bröd, eftersom man kokar krosset med vatten. Tror brödet blir torrare med vetekli. Däremot kan du byta ut en del av mjölet mot vetekli om du vill. Men jag skulle rekommendera att behålla vetekrosset eller byt till rågkross!
Mikela says
Känns som jag vill testa detta SNART 🙂
Sandra drömkaka says
Oh vad gott ditt enkla långpannebröd!
Mmm ska ta & baka nå bröd imorrn hade jag tänkt, har köpt mej en helt underbar bok för brödälskare idag!
Har du hunnit nå på bokrean du o handla? : )
Mickan says
Okej, tack! Tur att jag frågade;) tänkte eftersom jag hade vetekli hemma, vet inte riktigt vad vetekross är så, men då får jag ge mig till affären och kolla i hyllorna! =)
fruktsallad says
Smidigt att baka långpannebröd. Perfekt en vardagskväll. Och bara att variera utefter vad man har hemma! 🙂
Kalasgott says
Solroskärnor i bröd älskar jag! Ser så gott ut! 🙂
Anncha says
Här sitter jag och letar recept & då kommer du & ditt recept upp 🙂 kram från anncha
Lina Abrahamsson says
Men så härligt! Hoppas du gillade bröden:)
Jörgen says
Min deg blev jättehård och smulig gick knappt att knåda
Lina Abrahamsson says
Detta bröd brukar ge en kladdig deg, kokade du vetekrosset?