När man inte orkar sätta en vetedeg passar denna enkla saffranskaka bra att baka. Den innehåller bla mandelmassa och blir sådär saftig, härlig och med mycket smak av saffran.
Saffranskaka
1 kaka
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 pkt saffran
3 dl mjölk
2 ägg
150 g smör eller margarin, rumsvarmt
1 dl riven mandelmassa
(ev 1/2 dl russin)
garnering
1 dl hackad mandel/mandelspån
lite pärlsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 2 liter. Blanda mjöl, salt, socker och bakpulver i en skål. Blanda saffran och mjölk och häll det över mjölblandningen. Vispa upp äggen och häll dem i mjölblandningen. Tillsätt fett och rör ihop till en smet, gärna med elvisp. Lägg halva smeten i formen, strö över mandelmassan och ev russin och lägg på resten av smeten. Garnera med mandel och pärlsocker. Grädda ca 45 minuter i nedre delen av ugnen.
Kommentera