ingredienser till de cidermarinerade räkorna. så här ska en cider smaka enligt mig. perfekta bubblor och en sötma som finns där men inte tar över.
Jag har testat produktprover från Kiviks Musteri, närmare bestämt några av deras goda cidersorter. Med paketet följde även ett gäng recept, varav ett som jag direkt fastnade för. Cidermarinerade räkor, hur gott låter inte det? Och det var det också! Helt ljuvligt recept som jag bara måste tipsa om. Fräscha räkor med både syra och hetta på rostat surdegsbröd, kan det bli bättre. Perfekt att servera som förrätt nu till påsk, eller varför inte som en del i tapasbuffén. Här kommer det makalösa receptet:
Cidermarinerade räkor
4 portioner
4 tomater
1 gul lök
1 dl tomatjuice
1/2 dl Astrakan torr eller halvtorr 2,2%
1 msk färskpressad lime
2 msk sweet chilisås
1 tsk tigersauce
800 g oskalade räkor, ca 240 g skalade
ett valfritt surdegsbröd, gärna vitt
Koka upp vatten i en kastrull. Gör tunna snitt i tomaternas toppar. Lägg dem i det kokande vattnet och låt sjuda ca 1/2 minut eller tills skalet börjar lossna. Tag upp tomaterna och spola med kallt vatten. Drag bort skalet, kärna ur och skär tomatköttet i små bitar och lägg i en skål. Skala och finhacka löken och blanda med tomaterna. Blanda sedan i tomatjuice, cider, färskpressad lime, tigersauce och sweetchili. Skala räkorna och lägg i marinaden. Ställ kallt minst två timmar. Strax innan servering, rosta fyra skivor surdegsbröd och lägg på räkorna. Garnera med lime, samt lite ärtskott, dill eller koriander. Servera gärna med Astrakan halvtorr eller torr äppelcider 2,2%.
Amanda says
Mums!! Detta måste provas!
Fröken Dill says
Jag har testat torr cider i marinader några gånger och det blir förvånansvärt bra. Kycklingen med cider blev helt underbar. Måste testa med cidermarinering till räkorna också, det var något nytt!
Emmy says
Oj, vad gott det låter! Jag har haft cider i såser någon gång, men aldrig cidermarinerat något. Men nu får det bli!
Mrs Sunshine says
Det låter ju fantastiskt gott! Har inte använt cider mycket alls i matlagning, så det här verkar ju intressant:-)
Besökte Kiviks i somrar och fick med mig mycket gott hem från deras shop, bl a fina äppelchutneys.
Sandra says
Spännande! Det här vill jag prova 🙂