
höstens nyskördade rödbetor på tallrik tillsammans med bönbiffar och himmelskt gott parmesansmör. njutning i måltidsform.
Frisk krispig luft och vackra färger i all ära, men det bästa med hösten (enligt mig) är ändå alla underbara rotsaker. Det går att laga så mycket gott med dem och jag frossar just nu:)
Rödbetor är en av våra vanligaste rotsaker, och naturella är de som allra bäst just nu när de är nyskördade. Ugnsbakade, rårivna, i kaka eller bara rätt och slätt kokta som här när jag serverade dem tillsammans med bönbiffar och parmesansmör, som lyfter rödbetorna till ännu högre höjder.
Bönbiffar med rödbetor och parmesansmör
4 portioner
ca 600 g rödbetor
400 g kokta bönor (valfria sorter)
1 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 ägg
2 msk ströbröd
1/2 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 dl persilja, grovt hackad
1/2 tsk soja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
30 g parmesanost, riven
citronklyfta (till servering)
Koka rödbetorna i vatten med lite salt, ca 20- 30 minuter eller tills de känns lagom mjuka. Skala dem under rinnande vatten.
Blanda bönor, olivolja, citronsaft och ägg, mixa allt med stavmixer. Blanda i ströbröd, rödlök, vitlök, persilja, soja, salt och peppar. Stek biffarna i lite olja på medelvärme ca 12-15 minuter. Smeten kan vara lite lös så det är lättast att klicka ut biffarna i stekpannan med en sked.
Rör ihop smör och parmesanost. Dela rödbetorna och lägg upp på tallrik tillsammans med biffarna och en klick parmesansmör. Servera med citronklyfta.
Vilken nyttig och god middag! Och håller helt med dig, rotfrukterna är det något av det bästa med hösten 🙂
Rotfrukter har verkligen allt! De finns många olika, de är billiga, innehåller bra saker, lätta att variera i matlagningen och grymt goda. Kan det bli bättre?
Biffarna låter toppen och rödbetor är ju SÅ gott <3 En middag helt i min smak 😉
Då verkar det som att vi har samma smak:)
Mums! Det där med parmesansmör ska jag ta med mig direkt till morgondagens middag 🙂
Ja, det går ju att använda till så mycket mer. En köttbit, lax…ja kan nog piffa till många rätter.
Skulle det gå att använda fläskfärs i detta recept utan att det påverkar smaken på ett negativt sätt?
Om du menar att byta ut bönorna mot fläskfärs tror jag det går utmärkt. Skippa dock olivoljan i, och stek biffarna i en blandning av smör och olja.
Rödbetor och en god ost, kan det bli bättre?
Sv: Ja jag har jättemånga idéer om vad jag vill jobba med. Sen är jag intresserad av ganska mycket när det gäller dietistyrket så jag kommer nog vara nöjd vad det än blir. Men såklart har jag drömmar, t.ex. att få starta eget.
Vad roligt att du har idéer, med dem kommer man långt!
Jag håller med dig. Visst är det gott med alla rotfrukter nu. Detta låter ju hur gott som helst. Funkar det med bönor på burk?
Javisst funkar det med bönor på burk. Välj din favoritsort eller blanda olika som jag gjort.