Hej på er! Nu tänkte jag att vi kickar igång bloggen igen efter ett långt sommaruppehåll, vad tror ni om det:)?
Augusti är en underbar tid tycker jag med allt som skogens skafferi har att bjuda på. Frysen är fylld med bär och igår var jag och dottern en sväng i skogen och ”finplockade” blåbär för hand. Det blev mellanmål tillsammans med fil och mandlar och sedan bakade vi dessa goda blåbärsmuffins.
Härliga muffins med crunch på toppen. Vi gjorde i muffinsformar av större modell, amerikanska formar och då blev det 10 st väldigt stora. Går förstås bra att använda en mindre modell också, då blir det kanske ca 15 st muffins. Det spelar ingen roll om man använder färska eller frysta blåbär, tänk bara på att röra om försiktigt så inte bären mosas.
Blåbärsmuffins med crunch
10 st stora
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 krm salt
3 dl blåbär (färska eller frysta)
Crunch:
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl socker
80 g smör (gärna kylskåpskallt)
Börja med att sätta ugnen på 175 grader och blanda sedan ihop ingredienserna till crunchen, nyp gärna ihop med fingrarna eller mixa försiktigt ihop.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda med mjölken. Häll ner detta i äggblandningen och rör om. Blanda ihop bakpulver, vetemjöl och salt och sikta ner detta i äggsmeten, rör om till en jämn smet. Vänd ner blåbär försiktigt. Fyll formarna till ungefär två tredjedelar, lägg på några blåbär och strö över crunchen. Grädda muffinsen mitt i ugnen i cirka 25 minuter eller tills de fått fin färg.
Kommentera