Här kickade jag igång veckan med ett brödbak. Har längtat efter hembakt bröd tillräckligt länge nu…. så idag var det dags för ett favoritbröd, ”Bästa brödet” som jag hämtat ur boken Mat för liv och lust. Boken som är väldigt välanvänd här hemma finns nu också i en reviderad upplaga.
Brödet är matigt, kompakt och helt enkelt ett underbart vardagsbröd. Degen sätter man igång kvällen innan brödet ska bakas ut, och jästiden är lång men eftersom man inte behöver ”passa” brödet kan man ju hitta på vad som helst under tiden. Ett tips är att använda matberedare till detta bröd eftersom degen är väldigt tung.
Bästa brödet
3 limpor
5 dl rågkross
1 1/2 liter grovt rågmjöl
1 1/2 liter kokande vatten
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
3 msk ättiksprit (går att hoppa över, men framhäver rågsmaken och förbättrar bakförmågan)
1 dl mörk sirap
1 msk salt
ca 1 1/2 liter vetemjöl
Lägg rågkross och rågmjöl i en bunke och häll kokande vatten över. Rör om ordentligt och låt stå över natten (alt några timmar).
Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt den, ättiksprit, sirap och salt till det skållade mjölet. Arbeta degen och tillsätt vetemjöl successivt. Låt jäsa i 2 timmar. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till tre limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper, låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader under tiden. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
Ser gott, grovt & nyttigt ut! Härlig med solsken en måndagmorgon dessutom! Hoppas du får en fin dag!
Kryddburken: Det är alla tiders! Ja vi har kanonväder här idag. Ha en fortsatt fin dag du med!
Ser mumsigt ut. Funkar det bra att frysa in dem? Annars lär de bli torra snabbt hos oss. 🙂
Caroline: Ja, visst funkar det. Smakar som nybakt när man tar ut dem från frysen.
Alltid roligt att prova nya bröd. Gillar lite grövre men tycker det kan vara svårbakat, blir gärna lite degigt. Skall prova ditt för att se vad jag tycker.
Loulas kök: Detta blir saftigt pga skållningen, men inte degigt tycker jag i alla fall.
Har precis njutit av de första frukostskivorna från detta bröd! My oh my! säger jag bara!
TACK för ett underbart recpet!