Visst hör en nygräddad äppelpaj hösten till! Kolla in denna variant som jag skapat för isikost.se/isilife med ljuvlig smak av kanel och kardemumma samt ett krispigt smultäcke med mandelmjöl, havregryn och hackade mandlar. Servera gärna tillsammans med en havrebaserad vaniljsås eller en kula glass. Ha en supertrevlig helg!
Äppelpaj med mandel
Ca. 4-5 portioner
4-5 st svenska äpplen, klyftade (ev skalade)
2 tsk kokossocker eller råsocker
1/2 tsk kanel
1/2 tsk mortlad kardemumma
125 g smör
3/4 dl kokossocker eller råsocker
2 dl mandelmjöl
2 dl havregryn
1 dl hackad sötmandel
Sätt ugnen på 200 grader. Fördela äpplen i en smord pajform eller små portionsformar. Strö över kokossocker och kanel/kardemumma. Tärna smöret och nyp ihop det med kokossocker och mandelmjöl. Blanda sedan i havregryn och mandel tills det blir en rätt fast massa. Smula degen över äpplena och grädda sedan pajen i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter (täck eventuellt med folie för att inte mandeln ska brännas). Servera gärna äppelpajen med en havrebaserad vaniljsås.
Åh, ser jättegott ut! Ska ha middagsgäster ikväll men två är nötallergiker så får göra en chokladkladdis istället! Kram!
Chokladkladdis är ju inte fel det heller:) Om de inte tål mandeln funkar det ju också att byta ut mandelmjölet mot vetemjöl samt att använda lite solrosfrön istället för mandeln för lite crunch! Hoppas ni får det trevligt!