Nu med endast 14 dagar kvar till julafton, börjar det verkligen klia i fingrarna. Julinspirationen flödar från många olika håll, och jag skulle nog behöva bosätta mig i köket för att hinna testa allt jag är sugen på.
Men det tar ju tid. Tid från annat, tid jag inte har eller tid jag iaf väljer att även spendera på andra saker. Sedan ska ju maten ätas upp också! Ja, det kan tyckas vara ett litet problem men ärligt talat, hur många av er står inte där dagarna efter jul med mängder av mat, julgodis, bakverk eller vad det nu kan vara. Ofta är man less på julmat, sugen på annat och risken finns att resterna hamnar i soptunnan. Inte okej!
Nä, i år får det bli några utvalda favoriter och sedan får det räcka (hur sugen jag än är). I kategorin bakverk är skurna pepparkakor en sådan favorit som återkommer år efter år. De är enkla, kan toppas, agera i desserter och underbart goda.
Brukar göra degen, förvara i frysen och sedan hyvla eller skära skivor och grädda lite allt eftersom. I år testade jag Anna Mannheimers variant från Coops medlemstidning (sorry twittrare, råkade nämna fel tidning till er). De var helt enkelt grymma! Perfekt kryddiga och knäckiga, älskar dem!
Annas pepparkakor
ca 100 st
1 1/2 dl ljus sirap
2 1/2 dl socker
1/2 msk malda nejlikor
1/2 msk malen ingefära
1 msk malen kardemumma
1 msk malen kanel
1/2 tsk olivolja med citronsmak
250 g rumstempererat extrasaltat smör
1 dl skållad och hackad mandel
7 1/2 dl vetemjöl (jag tog i mer tills degen gick att arbeta)
2 tsk bikarbonat
Värm sirap, socker, kryddor och olja i en kastrull under omrörning tills sockret smält. Lägg smöret i en bunke, häll över den varma sockerblandningen och rör tills smöret smält och smeten är jämn. Blanda ner mandeln, mjölet och bikarbonat. Forma till en rulle. Rulla in i plastfolie, låt vila i kylskåp ett dygn eller förvara den i frysen. Skiva tunt med tex osthyvel eller kniv, lägg ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen (175 grader) ca 7 minuter.
Anna Mannerheims blir det väl?
Låter urgoda!
? Tror jag stavat rätt, eller vad menar du? Goda är de iaf:)
Mmm, ja, de låter toppen! Och jag känner igen mig i problemet, man vill så mycket men om man nu hinner med allt så ligger det i kylen hur länge som helst sedan… I-landsproblem helt klart, men lite jobbigt är det faktiskt, man vill ju inte behöva slänga!
Javisst är det så! I år tänker jag dock inte slänga, utan köra på några utvalda favoriter så att vi hinner mumsa i oss allt:)
Jag hade rester av degen i frysen ett år. Gick utmärkt att baka av även året därpå.
Brukar också förvara i frysen, dock hinner vi äta upp dem kring juletid:)
Skurna pepparkakor är toppen. Vanliga peppisar är annars nästan godast färdigköpta, även om det är roligt att baka egna.
Vi har turen att bli bjudna på den mesta julmaten, först hos min killes familj den 24:e och på juldagen hos mina föräldrar, så hemma hos oss blir det inte så mycket rester.
I år ska vi ta med hemgjord prinskorv till firandena, men med tanke på hur god den blev betvivlar jag att det blir några rester…
Vi ska själv ha knytkalas, så det blir inte så mycket julmat. Lite lagom sådär. Hemmagjord korv är ngt jag inte testat ännu. Har varit sugen flera gånger, kan verkligen tänka mig att den blir hästlängder godare än den köpta.