Hej Fredag! Det har varit en fullspäckad vecka så helgen är verkligen välkommen:)
Idag bjuder jag på tre favoriter med kombinationen choklad + salt. Att lite salt framhäver chokladsmaken har ni säkert hört, ändå kan det vara lätt att glömma det när man bakar exempelvis muffins, sockerkaka osv. Det gör verkligen hela skillnaden så det är värt att lägga på minnet:) Recepten nedan innehåller just den kombinationen. En klassisk kladdkaka med glasskula som serveras med en salt karamellsås & rostade hasselnötter, chokladmousse med salt karamell & lakrits samt klassiska chokladsnitt som toppats med flingsalt. Kanske något att bjuda på till helgdessert eller fika?
Hoppas ni får en mysig helg!
Kladdkaka med glasskula, salt karamellsås & rostade hasselnötter
6-8 portioner
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao (av god kvalitet)
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Vaniljglass
Rostade hasselnötter (grovt hackade)
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt gärna med elvisp. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och tillsätt i smeten tillsammans med salt. Rör om allt och vänd till sist ner smöret. Häll smeten i form och grädda kladdkakan mitt i ugn i ca 12-15 minuter. Låt svalna och servera med glasskula, salt karamellsås och rostade hasselnötter.
Salt karamellsås
1 burk karamelliserad mjölk
1 msk maldon havssalt (flingor)
Vispa upp såsen och blanda med saltet. Värm den eventuellt en kort stund på svag värme om du föredrar en varm sås.
Chokladmousse med salt karamell & lakrits
4 portioner
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk vatten
25 g smör
1/2 dl grädde
Ca 1 tsk rålakritspulver (kan justeras efter smak)
Knappt 1/2 tsk flingsalt (1/4 tsk för dig som bara vill ha en touch av salt)
100 g mjölkchoklad (alt mörk choklad)
2 dl grädde
Låt socker och vatten koka i en kastrull på medelvärme tills det blir en karamell. Tillsätt smör och rör om. Häll i grädden och lakritspulver, vispa ihop och låt puttra någon minut. Blanda i salt. Bryt chokladen i bitar, lägg i skål och häll över den varma karamellen. Rör tills chokladen smält och det blivit en slät smet. Låt svalna något. Vispa resten av grädden och vänd ner i chokladsmeten. Häll upp i formar och låt dem stelna i kylskåp några timmar. Servera gärna moussen med hallon.
Chokladsnitt med flingsalt
Ca 30 st (satsen går också bra att dubbla)
100 g smör (rumsvarmt)
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
3 msk kakao av god kvalitet
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Flingsalt
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, socker och sirap. Sikta ner vetemjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker och vispa ihop till en smulig deg som du sedan nyper ihop. Dela degen i två delar och rulla ut delarna till längder på mjölat underlag. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt, strö över flingsalt och platta till/tryck ner med fingrarna. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter beroende på ugn. Skär i snitt direkt och låt sedan kallna helt på plåten Förvara i burk med lock.
Kommentera