Snart väntar ny vecka åter igen! Enkelt & gott är temat för veckan, dessutom är vi bortbjudna två dagar så det blir lite mindre matlagning här hemma. Tre dagar denna vecka (ons, tor, fre) kommer vi att också att äta glutenfri kost, detta pga en uppgift vi fått på universitetet där vi läser just nu om celiaki & kostbehandling vid celiaki! Intressant, och glutefri kost är ju rätt lätt att få till om man lagar mat själv med rena råvaror. Sammansatta produkter får man däremot se upp med, och om man äter ute. Glutenfritt bröd kommer vi att baka i morgon på universitetet, så det blir spännande!
Veckomatsedel V 6
Måndag: Varmrökt röding med råris/vildris blandning, lättkokt broccoliTisdag: Bortbjudna
Onsdag: Enkel omelett med potatis, tonfisk, lök & paprika, rucolasallad
Torsdag: Ljummen bovetesallad med grillad kyckling
Fredag: Glutenfri pasta med rotfruktsås
Lördag: Bortbjudna
Söndag: Älgstek (Entrecot) med rostad blomkål & västerbottenost
Johanna says
Ibland önskar jag att jag åtminstone åt kyckling och fisk…som när jag läser din veckomatlista. Det är ju jättebra mat! Är dessutom väldigt avundsjuk på din utbildning, jag vill också plugga mat!
sofia says
Mmm, får man komma hem någon dag och äta hos dig ? 😛 Låter gott alltihop!
rubusarcticus says
Jag blir bara mer och mer sugen på att läsa till dietist. Men betygen kommer aldrig att räcka till.
Hälsovägledning på Luleå Tekniska Universitet verkar riktigt intressant det också! Dessutom nära 🙂
Emma says
Spännande med glutenfritt! Jag jobbade en gång med en som hade glutenintolerans och hon bjöd en dag på en supergod chokladkaka! Så bara man läser in sig så behöver det ju inte vara så svårt som man först kan tro. Hur gjorde ni brödet?
lina says
johanna: Plugga mat kan man ju göra på flera olika sätt, det är aldrig för sent att göra det man vill!
sofia: Självklart får du det:)
rubusarticus: Dietist programmet har ju rätt högt intag, men ett tips är att börja läsa fristående kurser i kostvetenskap & sedan söka till senare del av program! Det var så jag kom in på dietistprogrammet, för då räknas ju intaget på antal högskolepoäng!
emma: Det svåra är nog när man inte har koll på vad maten innehåller som på restaurang tex. Men lagar man mycket egen mat tror jag inte heller att det är så svårt!
Vi gjorde massor av olika sorters bröd, som vi sedan delade upp och tog hem. Jag fick med mig potatisrutor, lingonlimpa, bullar bakade med kesella och glutenfri mix, samt grov limpa med bla glutenfri mix och linfrön! Det finns ju massor av ingredienser att välja på faktiskt, men eftersom gluten har de bästa bakegenskaperna så är det lite krångligare att få ett bra bröd, men det går absolut!