Produktnyheter dyker upp titt som tätt, och jag blir alltid lika nyfiken. Vissa produkter känns som totalt onödiga, och man har glömt dem nästan i nästan samma sekund som de upptäcktes. Sedan finns det andra produktnyheter, där man direkt får känslan att de är här för att stanna.
Mandelmjöl och kokossocker är två produkter jag exprimenterat med en del sista tiden. Jag som älskar mandel, har verkligen blivit störtförtjust i mandelmjölet, som nu får agera i allt i från pannkakor till bröd och diverse bakverk. Det har inte samma bakegenskaper som vetemjölet, men det funkar, och smaken är fantastisk!
Förra helgen uppdaterade jag mitt favoritrecept på äppelsmulpaj, och de ovan nämnda nyheterna fick denna gång visa vad de går för. Det blev ett otroligt mumsigt resultat måste jag säga! Kokossockret, som är gjort av kokosblommans söta nektar, har definitivt en sötma att visa upp. Fungerar alldeles utmärkt i detta sammanhang, vilket gör att det känns som en produkt som är här för att stanna. Har ni testat?
Äppelpaj med vallmo (nu uppdaterad version med kokossocker & mandelmjöl)
4-5 portioner
5 st svenska äpplen, skalade och tärnade
2 tsk kokossocker
1 tsk kanel (alt 1/2 tsk kanel & 1/2 tsk mortlad kardemumma)
125 g smör alt 1 1/4 dl flytande margarin
3/4 dl kokossocker
2 dl mandelmjöl
2 dl havregryn
1/2 dl hackad sötmandel
1/2 dl blå vallmofrön
Sätt ugnen på 200 grader. Fördela de skalade och tärnade äpplena i en smord pajform. Strö över kokossocker och kanel/kardemumma. Tärna smöret och nyp ihop det med kokossocker och mandelmjöl. Blanda sedan i havregryn, mandel och vallmo tills det blir en rätt fast massa. Fördela/smula degen över äppeltärningarna och grädda sedan pajen i mitten av ugnen, (200 grader) ca 25-30 minuter (kan behöva täckas med folie för att inte mandeln ska brännas). Servera med vaniljsås eller kesella vanilj.
Ann-Louise says
Kokossockret slog alla mina förväntningar när jag började baka med det. Instämmer att även mandelmjöl är en riktigt rolig och god produkt att experimentera med i allt från fyllningar till bakverk till bröd och paneringar.
Av kokossockret har jag bl a bakat dessa hjälpsamma havresyltkakor:
http://lillamatderiven.blogspot.se/2012/09/lite-hjalp-pa-traven.html
Ha en skön helg!
Lina Abrahamsson says
Ja, det är verkligen två trevliga produktnyheter måste jag säga! Dina havresyltkakor ser ju helt underbara ut!!!
Ha en fin helg du med!