Saffranssås till lax är makalöst gott! Förutom saffran har denna sås fått smak av bla fänkål (som också är mums till just lax) och vitt vin. Till laxen gjorde jag en enkel varm mathavresallad med spenat och paprika. En relativt snabb måltid som funkar såväl till vardag som helg!
Trevlig Helg på er!!!
Ugnsstekt lax med mathavresallad & saffranssås
4 portioner
Saffranssåsen (börja gärna med såsen)
1 msk smör
1/2 färsk fänkål
1/2 gul lök
1 pkt saffran
1 dl vitt vin
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl vispgrädde alt matlagningsgrädde
majsena till redning
salt och peppar
Finhacka fänkål och gul lök. Fräs detta med smör i en kastrull. Tillsätt saffran och låt det fräsa med någon minut. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och smulad fiskbuljongtärning. Låt koka upp och red av med majsena utblandat med lite vatten. Sjud sedan såsen på svag värme ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.
4 st laxfileér
salt
svartpeppar
finrivet skal från en citron
Krydda laxen med salt, peppar och citronskal. Lägg den i en ungssäker form och kör in i ugnen på 200 grader ca 15 minuter.
ca 5-6 dl kokt mathavre
en påse färsk spenat (ca 70 g), sköljd
1 hackad gul paprika
olivolja
salt, svartpeppar
Blanda den nykokta mathavren med spenat, paprika, olivolja, salt och peppar. Servera tillsammans med lax och saffranssås.
Molly says
låter jättegott och juligt 🙂
hoppas att du får en bra helg och att den lille kommer snart 🙂 kramar
Minna says
Låter och ser jättegott ut! Fint med den knallgula såsen. Tack för tipset!
Martina says
Visst är det gott med lax, en favorit för mig. Gjorde också lax igår, fast det var laxkotletter ihop med en supergod couscoussallad. Bebben kommer när som helst nu!
1apa says
helvete va sugen jag blev på lax nu!
Fröken Dill says
Vilken färg – HÄRLIGT!
De nya spannmålstillbehören; matkorn, mathavre, matvete, olika sorters bulgur och cous-cous, quinoa mm känns verkligen spännande!
Tänk vilken variation jämfört med pasta, potatis och typ en sorts ris som fanns att välja på när man växte upp.
Tycker fröken Dill