Så här i början av September har jag några favoriter som jag gärna äter ofta och mycket av. För tillfället är det dessa som hamnar på min topp-3 lista:
Morot- Morötter är gott året om, men inget går upp mot de nyskördade. Att knapra på helt naturella till en god fetaostdip (feta+yoghurt+dill) smakar ljuvligt till Fredagsmyset. Eller koka dem lätt, lätt och servera med lite citronsmör, kanske till Söndagssteken. Ugnsbakade tillsammans med kålrot, palsternacka, rödlök, honung och olja är en annan höstfavorit. Billiga är de också. Speciellt under butikernas rotsaksveckor som startar nu, håll utkik.
Rödbeta- Nyskördade rödbetor är också en sådan där delikatess, som smälter i munnen. Förutom att koka och servera med t.ex. Pumpafrösmör, finns det massor av annat gott man kan hitta på med dessa. Vad sägs om rödbetstsatsiki som är ett gott tillbehör till kött, rödbetsbiffar som passar bra att servera med en fetasallad eller ugnsbakade tillsammans med potatis och gärna någon god chevreost på toppen. Njut dem ofta nu när de är i säsong!
Svenska Äpplen- Blir lycklig av att bara känna doften av ett svenskt härligt äpple. Och det finns ju så många underbara sorter, med olika karaktärer. September är äppelmånaden nummer ett, så käka minst två om dagen, baka äppelpaj, äppelkaka, och gör eget äppelmos. Har du gott om äpplen i trädgården så varför inte torka några och spara till kalla vinterdagar. Ljuvligt på frukostgröten!
Nu undrar jag förstås vilka höstdelikatesser som ligger på eran topplista?
Stina says
Hej Lina,
Jag håller absolut dina 3 höstfavoriter också som mina, med en extra guldmedalj för rödbetan som måste vara den underbaraste grönsaken av dem alla, går att göra så mycket gott av den ju.
Men just denna tid är ju egentligen alla grönsaker och frukter som går att odla här i Sverige och som finns i ens närhet en riktig fröjd att få ha med i sin matlagning. Här i Östersund där jag bor finns en ekologisk trädgårdsodling i Ås ca en mil från stan (på vägen hem från mitt jobb -perfekt:) där man kan köpa allehanda goda och fräscha grödor. Och om jag måste välja mina favoriter blir det (förutom de du nämner) broccoli, grönkål och squash. Alla gröna slår det mig nu, men grönt är ju skönt:) Dessutom är det så härligt, när man själv bor i lägenhet och inte har några egna odlingsmöjligheter, att kunna köpa närodlat och ekologisk. För det ÄR verkligen skillnad i kvalitet och fräschör och när det inte är transporterat över hela Europa eller ännu längre kan man ju faktiskt få ha lika fräscha grönsaker i kylen även en vecka efter inköp – me like!
Grattis till blivande familjemedlemmen förresten;)
Hälsningar från "grönsaksmongot"
lina says
Stina: Hej Stina!
Tack! Ja, visst finns det underbara grönsaker omkring oss nu. Bara att njuta! Låter underbart med ekologisk trädgårdsodling på väg hem från jobbet. Nyfiken bara, vad är det du jobbar med nu?
Det är verkligen skillnad i smak och kvalitet på det ekologiska. Har odlat lite själv i sommar, sedan har vi ju Alskogs underbara grönsaker här i Ängersjö. Överlag tycker jag att utbudet blir bättre och bättre och det något högre priset är enligt mig värt det.
Ha det så bra.
Kram
Lisa says
Så söt prinsen är 🙂
Stina says
Precis som du nyligen gjort så jobbar jag som kommundietist (Krokoms kommun 2 mil från Ösund) på stimulansmedel. Har kontrakt tom sista jan, men vi får se om jag lyckas övertyga dem att förlänga.
Visst var du i Nordmaling? Tycker du att du hann genomföra något vettigt där, det var väl ganska kort tid?
Det är helt klart en växande trend med ekologiskt odlat och inte minst närodlat. Folk blir nog mer och mer medvetna och gör även medvetna val, det är ju positivt! När man börjat köpa närodlade grönsaker och märker kvalitetskillnaden så är det högre priset absolut värt det!
Förresten, din blogg är verkligen fin och otroligt inspirerande;)
lina says
Stina: Aha, vad kul! Jo, jag är fortfarande i Nordmaling fram till sista november. Fick förlängt. Annars är 3 månader väldigt kort tid. Jag tycker att jag hann uträtta rätt mycket på den tiden, dvs det som stod i min projektbeskrivning (utforma nutritionspolicy, granska matsedel,handledning till sköterskor osv…) men sedan gäller det att verkligen arbeta in detta i verksamheten. Och det är väl mycket det jag får jobba med nu under hösten. För det blev väldigt mycket nytt för personalen och de behöver allt stöd de kan få!
Tack för berömmet om bloggen och kul att du tittar in! Älskar verkligen allt som har med mat att göra, och bloggandet är ett perfekt sätt att få utlopp för det. Har blivit som en del av mitt liv:)
Kram, kram.