Trots att vi så här sista veckan i augusti har tokskön sommarvärme tackar jag inte nej till denna härliga tomatsoppa! Har fortfarande fantastiskt goda, smakrika och solmogna tomater i växthuset som ju måste användas:) I den här rostade tomatsoppan framträder tomaternas smak om möjligt ännu mer när de rostas i ugnen på detta sätt tillsammans med lök, vitlök, en god olivolja och timjan. En klick färskost rundar av smaken på ett fint sätt. Ni måste lova att testa denna soppa även om ni spar den till kyligare höstdagar:)
Rostad tomatsoppa med färskost
4 portioner
ett gäng färska tomater, ca 5-10 st (beroende på storlek)
1/2 gul eller röd lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
färsk timjan (går också bra med basilika eller oregano)
grönsaksbuljong (testa dig fram till lagom konsistens)
färskost (ca 1 msk per portion)
salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna i mindre bitar och släng ner dem i en ugnssäker form. Dela lök och vitlök och låt dem sällskapa med tomaterna. Ringla över olivolja. Lägg ner några kvistar färsk timjan och rosta detta i ugnen ca 20 minuter eller tills tomaterna blir lite skrynkliga. Under tiden kokar du upp grönsaksbuljong.
När tomaterna är klara i ugnen så kör ner dem i en mixer, tillsätt lite buljong (beroende på vilken konsistens du föredrar, jag gillar krämig och ganska tjock) och färskost. Mixa ihop allt och häll soppan i en kastrull. Nu kan du justera konsistensen genom att tillsätta mer buljong om du vill. Värm soppan och smaka av med salt och peppar. Servera med bröd och njut av världens godaste tomatsoppa.
Jessica Sundberg says
Sen så är snart sommaren slut och då behöver man verkligen inspirerande recept på goda soppor 🙂 Kram!
Lina Abrahamsson says
Visst är det så! Vi hade endast 4 grader imorse, men nu är det soligt och fint:) Visst märker man att hösten är på gång.