Hej på er. Och god fortsättning. Nu har vi njutit av julmaten i dagarna tre. Gott gott, men visst börjar suget efter annan mat komma nu. Dock har vi ett berg med julmatsrester att ta hand om, så det blir till att trolla lite med dem nu under mellandagarna. En pytt är ett gott exempel där resterna kommer till användning. Funkar bra att laga på rester av julskinka, prinskorv, köttbullar eller lax (eller en blandning av dessa). Pepparrotsyoghurten får gärna ha sting och sätter pricken över denna rätt. Testa vetja.
Pytt med pepparrotsyoghurt
4 portioner
4 stora potatisar
2 stora morötter
1-2 palsternackor
en bit kålrot
1/2 strimlad purjolök (alt en liten gul lök)
olivolja
salt, svartpeppar
1/2 dl hackad persilja
ca 400 g skinka, korv, köttbullar, lax eller en blandning av dessa
olivolja
salt, peppar
Skala potatis och rotfrukter. Skär dem sedan i små tärningar (potatisen i något större tärningar eftersom den blir klar först). Lägg potatis och rotfrukter tillsammans med purjo i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja, salta och peppra. Kör in i ugnen på 200 grader ca 25-30 minuter.
Skär skinkan/korven/laxen eller köttbullarna i tärningar. Stek dem i lite olja några minuter, salta och peppra. Blanda försiktigt ner dessa i den färdiga potatis/rotfruktspytten. Rör ner persilja. Servera med pepparrotsyoghurt.
Pepparrotsyoghurt:
1 dl matyoghurt
2 msk färskost
riven pepparrot (efter smak)
salt, peppar
(ev 1 tsk senap)
Vispa ihop (med en sked) matyoghurt och färskost. Smaksätt med riven pepparrot, salt och peppar och eventuellt lite senap om man gillar det.
Sofie says
Kanooon!! Gillar nya rätter av rester….
foodelicious.se says
Bara fantasin sätter gränser!