fisksoppa

Helgens godaste: varm härlig fisksoppa en regnig och ruggig höstlördag. Väldigt enkel och snabb att tillaga också. Körde på de ingredienser som fanns hemma. Har inte så många måsten i fisksoppa, förutom fisk såklart, sedan vill jag gärna ha fänkål i och det är alltid gott att lägga i nyskalde räkor när soppan är klar. Övriga ingredienser brukar jag variera beroende på vad jag hittar i kylen. Denna gång lagade jag soppan med sej, men lax är inte helt fel det heller.

Soppan serverades med en kanongod parmesan & vitlöksmajonnäs som fanns med i nyaste numret av tidningen Buffé.

fishsoup2

Fisksoppa med vitlöks & parmesanmajonnäs
4-5 portioner

1 gul lök
en bit purjolök
2 morötter
1 liten fänkål
3-4 potatisar
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 fiskbuljongtärningar
ca 1 liter vatten

400 g vit fiskfilé (jag använde sej)
ca 1 tsk salt
ca 400 g räkor med skal
ca 1 dl hackad färsk dill
1 msk pressad citronsaft
salt, vitpeppar

Börja med att skala räkorna, ställ dem åt sidan. Skala och hacka löken. Skölj purjon noga och strimla den. Skala morötterna och skiva dem. Skär fänkålen i tunna skivor. Skala potatisen och dela i mindre tärningar. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök, purjo, morötter, fänkål och potatis några minuter på medelvärme. Tillsätt tomatpurén, buljongtärningar och vattnet. Låt soppan puttra ca 10-15 minuter eller tills potatis och grönsaker känns lagomt mjuka. Skär fisken i mindre bitar, salta den och lägg ner i soppan. Låt sjuda några minuter tills fisken är klar. Lägg ner räkor, dill och smaksätt med citron och eventuellt salt och peppar. Servera soppan direkt tillsammans med parmesan och vitlöksmajonnäsen.

Parmesan & vitlöksmajonnäs

1 äggula
1 skalad och fint riven vitlöksklyfta
1 msk vitvinsvinäger
2 msk finriven parmesanost
1 dl neutral olja, tex solrosolja
2 msk creme fraiche
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Mixa äggulan tillsammans med vitlöken, vinägern och parmesanosten. Tillsätt oljan droppvis samtidigt som du fortsätter att mixa. Blanda sedan i creme fraiche och smaksätt med salt och peppar.


5 reaktion på “fisksoppa

  1. Mmm, fisksoppa är en höjdare på hösten! Brukar inte ha i fänkål, men kan tänka mig att det passar bra!

  2. matpolisen: Tack:)

    kökschefen: Absolut. Det är helt ok.

    freedomtravel: Ja, visst är det gott! Fänkål har jag alltid i, det passar super.

    Remsan: Jag kan bara hålla med. Är själv ett riktigt soppfreak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>