Idag är det disigt, ruggigt och lite regn i luften hos oss och vad passar då bättre än en värmande soppa! Denna gröna ärtsoppa värmer gott samtidigt som den ger lite vårkänsla med sin vackra gröna färg. Smaken är fantastisk trots få moment och väldigt basic ingredienser som oftast finns hemma.
Fullkornskrutongerna kan man skippa, men de ger en härlig ”crunch” som fungerar fint mot den lena soppan. Att toppa med knaperstekt bacon är ett annat gott alternativ.
Grön ärtsoppa med fullkornskrutonger, salladslök & timjan
2 portioner
2 skivor fullkornsbröd
lite rapsolja
flingsalt
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
200 g frysta gröna ärter
1 grönsaksbuljongtärning
färsk timjan
4 dl vatten
salt, svartpeppar
1 dl matlagningsgrädde,gärna iMat
Börja med krutongerna. Skär brödet i tärningar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek dem frasiga. Smaka av med flingsalt. Låt svalna på hushållspapper.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja och tillsätt sedan ärter, buljongtärning, timjan, svartpeppar och vatten. Låt soppan koka ca 7 minuter. Tag soppan från plattan och mixa med stavmixer eller i mixer. Gott om den är lite grovmixad. Häll i matlagningsgrädden och värm soppan. Smaka av och tillsätt ev salt och peppar. Servera gärna med fullkornskrutonger, salladslök och timjan, och gärna lite knaperstekt bacon.
Kommentera