Göteborgs Kex arrangerar Utvalda Blog Challenge, en tävling för inbjudna matbloggare. Tre recept får man bidra med och villkoret är att recepten måste innehålla Utvalda Små Digestive samt någon typ av ost. Vinnaren utses sedan av en jury bestående av Jenny Svenson (som driver den fina bloggen ost & kex) samt representanter för Göteborgs Kex. Här kan ni läsa alla inkomna tävlingsbidrag.
mat.såklart. bidrar med följande recept:
Prästost är en av mina absoluta favoritostar, och sältan i den funkar sååå fint tillsammans med kexen och den söta vaniljsmakande äppelkompotten.
Prästost & vaniljsmakande äppelkompott
4 st små digestive
4 st 1/2 cm tjocka skivor av prästost
4 tsk äppelkompott (se recept nedan)
Lägg skivor av prästost på digestivekexen och toppa med en sked äppelkompott.
Äppelkompott
2 svenska äpplen
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 msk råsocker
1 msk flytande honung
1 msk vatten
1/2 pressad lime
Skala och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Låt kompotten puttra på svag värme i ca 10 minuter. Servera den helst kall på kexen.
Blir betydligt mer äppelkompott än du behöver till kexen (om du inte gör fler förstås), men spara den i kylen och använd exempelvis på frukostgröten. Mycket gott.
Väldigt enkelt men ack så gott. Fetaostens syra och sälta gör sig utmärkt till digestivekexens sötma och rejält med sting får du i paprikorna.
Fetaost & peppriga paprikor
små diestive
50 g fetaost, smulad
en bit grön paprika
en bit gul paprika
en bit röd paprika
1 msk olivolja
five peppers krydda (några varv med pepparkvarnen)
Fördela den smulade fetaosten på kexen. Tärna paprikorna fint och blanda med olivolja och peppar. Toppa kexen med paprikablandningen.
En liten ”outsider” som jag blev riktigt nöjd med. Ostens sälta och kexens sötma funkar förvånansvärt bra med lingonen som är både söta, syrliga och heta på samma gång.
Parmesancréme & het/söta lingon
små digestive
1/2 dl riven parmesanost
2 msk créme fraîce
2 msk lingon
1 tsk flytande honung
1/2 tsk sambal oelek
Blanda ihop riven parmesanost med créme fraîce och fördela på kexen. Blanda lingonen med honung och sambal oelek och toppa kexen med lingonblandningen.
Anna says
Å vilka läckra bidrag!!!
lina says
Anna: Tack!
Molly says
vilka spännande kombinationer du har gjort. lycka till i tävlingen lina och så får du ha en bra fortsättning på veckan. kram
Ica (Tomtens Dotter) says
GUD så god de med parmesan och lingon såg ut!