I år har jag inte hunnit med semmelbak ännu, men planerar dock ändå att inta en semla imorgon på fettisdagen. Jag älskar semlor men bara några få per år, annars blir det alldeles för mäktigt:) De godaste är de hemmagjorda. I lagom storlek, med kardemumma i degen och allra helst egengjord mandelmassa som fyllning. Mmm… blir riktigt sugen i skrivande stund och längtar efter att få njuta en imorgon:)
Receptet här nedan har följt mig i många år och gör mig aldrig besviken så testa gärna om ni planerar semmelbak!
Semlor
ca 25 st mellanstora
100 g smör
ca 2 tsk kardemumma (mortlade kärnor)
5 dl havredryck eller mjölk
25 g jäst för söta degar
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl
ägg (att pensla semmelbullarna med)
Smält smöret och tillsätt havredryck/mjölk och kardemumma. Värm till 37 grader. Rör ut jästen med lite av vätskan tills den löst sig, tillsätt resten av vätskan, socker, salt och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakning). Arbeta degen i köksmaskin ca 10 minuter, låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i ca 25 delar som du formar till runda bullar. Lägg bullarna på plåt, låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg, och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk. Fyll dem med mandelmassa och grädde.
Mandelmassan brukar jag smaka av under tiden jag mixer, därför är mängderna bara ungefärliga. Florsocker och grädde kan tillsättas lite i taget, så att man får den sötma och konsistens man föredrar.
Mandelmassa (för ca 4 semlor)
3/4 dl mandel,skållad
lite av bullarnas inkråm
1/2 dl florsocker (smaka av, ta mer för sötare smak)
ca 1/2 dl grädde
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer. Smaka av med florsocker tills du blir nöjd, och tillsätt lite grädde i taget så att du får den konsistens du föredrar.
Kommentera