Spara inte julens alla goda sallader till julbordet, utan passa på och njut dem så här innan jul också. Smakerna kommer fram betydligt bättre om man kanske bara serverar ett tillbehör tillsammans med salladen, istället för den mängd man ofta plockar ihop på en jultallrik.
Denna härliga rödkålssallad med apelsin, fikon och saltrostade pumpakärnor passar t.ex. utmärkt tillsammans med köttbullar, biffar, revbensspjäll eller några skivor julskinka.
Rödkålssallad med apelsin, fikon och saltrostade pumpakärnor
ca 4-6 portioner
ca 1/4 rödkålshuvud
1 liter vatten, kokande
4 apelsiner
6 st torkade fikon
2 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
svartpeppar
1/2 dl pumpakärnor (rostade med flingsalt)
Börja med att rosta pumpakärnorna i torr stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg, tillsätt en nypa flingsalt. Strimla rödkålen fint, lägg den i ett durkslag och ”slaka” den genom att hälla kokande vatten över. Låt svalna. Skala apelsinerna och dela i bitar, dela fikon i mindre bitar. Blanda rödkålen med apelsin, ringla över rapsolja, vinäger och krydda med peppar, blanda ihop allt i en skål. Toppa salladen med fikon och saltrostade pumpakärnor.
matmedmera says
Vilken ljuvlig sallad! Rödkålen älskar jag och gör sallader väldigt ofta
Lina Abrahamsson says
Är också väldigt förtjust i rödkål:)
Pertti Olausson says
Ja! Verkligen fantastisk!