krispig quinoa, äpple, kräftsjärtar som fått gotta sig med bla dill och senap….en njutning av perfekta smakkombos.
Gillar ni quinoa? Själv har jag aldrig förstått mig på den vita, men det har nog mest med konsistensen att göra. Röd quinoa däremot, är jag störtförtjust i och blandar hejvilt i sallader, bröd, soppor och grytor. Den fastare konsistensen, nästan lite ”krispig” tilltalar mig, och i just sallader passar den betydligt bättre tycker jag.
Här har jag kombinerat röd quinoa med svenska smaker som äpple, dill och senap. Klockrent tillsammans med kräftstjärtarna om jag får säga det själv:)
Quinoasallad med äpple- och dilldressade kräftstjärtar
2 portioner
1 ½ dl röd quinoa
3 dl vatten
½ msk grönsaksbuljong (på burk, alt 1/2 tärning)
ca 10 cm purjolök
1 svenskt äpple
½ msk rapsolja
100 g kräftstjärtar på burk, avrunna
2 msk rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger, vitvins el äppelcidervinäger
hackad dill
svartpeppar
Skölj quinoan och koka den i vattnet, tillsammans med grönsaksbuljong ca 15-20 minuter. Skölj och ansa purjolöken, strimla den. Hacka äpplet i bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs purjolök och äpple några minuter utan att det tar färg. Blanda ner den färdigkokta quinoan och rör runt.
Blanda kräftstjärtar med rapsolja, dijonsenap och vinäger. Smaka av med dill och svartpeppar. Lägg upp quinoasalladen på tallrikar, toppa med kräftstjärtarna. Servera gärna med grovt bröd.
Petra Liuski says
Både ser ut och låter fräscht! Det var ett tag sedan vi hade röd quinoa.. Sonen älskar den vita så den finns och tillagas. Tack för påminnelsen att tänka lite nytt igen 🙂
Lina Abrahamsson says
Just konsistensen i den röda tilltalar mig mer, och variation är alltid roligt:)
Ann-Sofi Karlsson says
vad kul! Jag läste om dig och din blogg i Jessicas mat:) Grattis!
Sofie says
Jag tycker tvärtom vad du tycker, jag har aldrig förstått mig på den röda quinoan men jag älskar den vita 😛 men smaken är som baken
emmaluu says
Enda gångerna jag har provat quinoa är när jag blandat sallader från typ Icas kyldisk. Men jag kan inte riktigt komma på hur det smakar. Ska nog ta och tillaga det själv hemma och verkligen smaka på den. Spontant ville jag säga att jag aldrig har provat quinoa men jag tror att jag hade ljugit då. Salladen ser i alla fall jättegod ut!
Matskafferiet says
Låter riktigt gott!
Emmy says
Det ser ljuvligt gott ut! Jag har faktiskt aldrig testat röd quinoa. Beror nog på att vi inte är överförtjusta i den vita. Men om du säger att konsistensen är annorlunda på den röda, så ska jag ta och testa.
Fröken Dill says
Vilken spännande, lite ovanlig quinoasallad!