Jag är vansinnigt förtjust i fänkål. Speciellt i kombination med fisk. I fisksoppa och fiskgryta är den nästintill obligatorisk, och på senare tid har jag också börjat uppskatta fänkålen rå, tunt skivad i diverse sallader. Ikväll fick fänkålen sällskap av apelsin och kalamataoliver i en enkel sallad. Kanongott till en bit lax och fullkornsris. Så härligt med lite ”vanlig” mat igen efter all julmat. Vad äter ni så här på mellandagarna?
Apelsin & fänkålssallad
4 portioner
3 st apelsiner
1 fänkål
ca 20 st kalamataoliver
1/2 msk olivolja
1/2 msk apelsinsaft (krama saften ur det som blir över efter att fileéat apelsinerna)
flingsalt, svartpeppar
fänkålsdill
Filéa apelsinerna. Skär fänkålen i tunna skivor (gärna med mandolin). Lägg fänkål och apelsinklyftor på ett fat. Fördela oliverna över. Blanda ihop olivolja, apelsinsaft, salt och peppar. Ringla detta över salladen. Klipp gärna över lite av fänkålsdillen också. Servera gärna till fisk.
Foodelicious.se says
Hej, ville bara tacka för detta året och önska dig ett riktigt Gott Nytt År!