saffranspannkaka med mandel

Saffranspannkaka med mandel

Jag tror att det var för tre år sedan som jag skapade denna saffranspannaka med mandel för Kung Markatta och sedan dess är den en tradition i juletider här hemma. Ibland gör vi den som ett lyxigt adventsfika och vissa gånger får den agera dessert. Brukar servera saffranspannkakan med björnbärssylt/marmelad eller med björnbär samt hallon från frysen som värms upp och sockras lite och så lättvispad grädde. Galet gott alltså!

Saffranspannkaka med mandel

1 liter risgrynsgröt, kokt
1 g saffran (2 paket)
3 msk rårörsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vispgrädde
3 ekologiska ägg
1 ½ dl sötmandlar (grovt hackade)
Smör att smörja formen med

Till servering:

Björnbärsmarmelad, eller valfri sylt/marmelad, färska bär är också gott
Lättvispad grädde

Sätt ugnen på 225 grader. Mortla saffran tillsammans med rårörsocker och vaniljsocker, rör ihop detta med grädden och blanda i risgrynsgröten. Vispa upp äggen lätt och blanda i dessa tillsammans med den hackade mandeln. Smörj en ugnssäker form och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt saffranspannkakan svalna något innan servering. Servera med björnbärsmarmelad eller valfri sylt/marmelad alt bär och lättvispad grädde alternativt en fräsch fruktsallad.


2 reaktion på “saffranspannkaka med mandel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *