Trots att vi haft riktigt fina sensommardagar med värmande solstrålar känner man tydligt att hösten är på ingång. Det svalnar av snabbt om kvällarna och på morgonen möts man av riktigt kylig, frisk luft. Kanske läge för en enkel dessert med höstkänsla i helgen?
Fina höstfrukter som fått dra en stund i en kryddig lag bestående av bla stjärnanis, kardemumma och citron. Toppat med en klick kardemummasmaksatt gräddfil blir detta en grymt god dessert som jag rekommenderar er att testa!
Höstfrukter i kryddig lag, serverade med kardemummagräddfil
4 portioner
2 svenska äpplen
2 svenska päron
3-4 st svenska plommon (beroende på storlek)
2 dl vatten
2 msk råsocker
2 st stjärnanis
några hela kardemummakärnor
1 msk pressad citronsaft
1 dl gräddfil
1 tsk mortlad kardemumma
Tärna frukterna i mindre bitar, lägg i en skål. Koka upp vatten, råsocker, stjärnanis, kardemumma och citron, låt koka några minuter tills sockret löst sig. Häll den varma lagen över frukterna och låt dra minst 15 minuter, gärna längre. Blanda mortlad kardemumma med gräddfil. Lägg upp frukterna i små skålar, ringla gärna över lite av lagen, toppa med kardemummagräddfil och servera direkt.
Kommentera