Vår Kokbok kan tyckas vara tråkig, men den är många gånger min räddning. Som i veckan till exempel, då tiden är knapp men dock vill vi äta gott förstås. Recepten i Vår Kokbok kan man lita på. Väldigt enkla dessutom med ingredienser som oftast finns hemma. Fungerar dessutom bra som uppslagsverk!
Dagens middag är hämtad från ovannämda bok, Rissallad med tonfisk. Innehåller relativt få ingredienser, och har riktigt mumsiga smakkombinationer av bla syrligt äpple och tonfisk. Passar perfekt att servera tillsammans med en kall gräddfilssås smaksatt med senap och curry.
Rissallad med tonfisk
4 portioner
2 dl långkornigt ris
vatten, salt
1 1/2 msk ljus vinäger
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk vatten
2 msk olja
2 burkar tonfisk (eller 1 burk a 425 g musslor)
1 syrligt äpple
1/2-1 dl klippt dill
1 röd paprika (eller 2 tomater)
Koka riset. Blanda vinäger, salt, peppar, vatten och olja. Häll vinägersåsen över det varma kokta riset och låt det kallna. Häll av spadet från tonfisken. Dela den i bitar. Skär äpplet och paprikan i små tärningar. Blanda riset med tonfisk, äpple, dill och paprika. Servera gärna med kokt ägg och gräddfilssås smaksatt med senap och curry.
Becca says
Det ser fräscht och gott ut! Mums!
lina says
Becca: Ja, det var riktigt gott! Gott med sallader den här årstiden tycker jag:)
Christoffer Hedlund says
Men ååå va gott.. Synd att jag inte kan äta ägg.. vettetusan vad det är som gör det.. har ätit ägg för lääng sen men går inte numera. Kan man ha något annat än ägg på denna underbara fräscha sallad?
lina says
Christoffer: Det går ju bra att bara utesluta äggen. Kanske smaksätta keso med lite senap och curry istället så blir salladen lite matigare!
Beatrice says
Vår Kokbok var den första kokbok jag fick när jag flyttade hemifrån 1980 och den är alltjämt min bästa trotjänare. Jag har och har haft massor av kokböcker men gissa vilken jag grabbar tag i först när det gäller? Mmmm, rätt! Den är skamfilad efter nästan 30 års användning men vad gör det, den är min kompis =) Det lagas mycket mat och hittas inspiration på massor av bloggar, i tidningar och kokböcker. Modet ändrar sig även inom matlagningen men min kokbok den står sig än. Jag har börjat kika efter en nyare upplaga men nej, den får hänga med ett tag till min kompis….
Karin says
Hej! Jag tycker verkligen att det är jättebra att du så ofta tar tll recept från vår kokbok för de är ju oftast lätta och många ingredienser finns redan hemma. Det har gjort att jag upptäckt min vår kokbok som innan mest stod i hyllan som en prydnad. /Karin
Fridas kök says
”Vår kokbok” är en favorit även för mig. Det var min allra första kokbok, så visst är den speciell. Och precis som du säger så hittar man alltid något gott däri. Jag tycker det är bra att den har många klassiska recept, den känns trygg att återvända till bland alla andra kokboksmoderniteter. 🙂
Den där salladen är dessutom grymt god! 🙂
lina says
Beatrice: Ja, det inte många kokböcker som har använts så flitigt. Kul med nya moderna, men oftast tröttnar jag på dem ganska snabbt!
Karin: Det är just därför jag gillar vår kokbok så mycket. Enkla recept med vanliga ingredienser!
Frida: Trygg var rätta ordet! Håller fullständigt med:)
Middagsklubben says
Att ta recept från ”Vår kokbok” och publicera i en blogg är skamligt slappt och meningslöst. Ja, fullkomligt idiotiskt faktiskt.
Middagsklubben föraktar denna blogg i sin nuvarande form – en motsvarighet till Willys (ja, den vidriga lågpriskedjan) – och lägger in en önskan att den försvinner, eller kraftigt förbättras.
lina says
Middagsklubben: Det är upp till er hur ni ser det. Själv ser jag inget fel så länge man anger källan till receptet.
Sanna says
Angående att ta receptet från Vår Kokbok så är det inget fel alls med det vad jag vet. Receptet är inte upphovsrättskyddat i sig men givetvis kan själva texten vara det, dvs måttsatser och så vidare kan man ta rakt av men beskrivningar osv måste omformuleras eller citeras.
Det hade varit lite konstigt annars om man inte kunde använda andras recept. Så det där var onödigt hårt påhopp.
Emma says
Jag tycker det ser gott ut! Använder sällan Vår kokbok själv det känns så tråkig, men egentligen finns det ju en hel del bra saker i den!
Johanna says
Åååh, tack! Har googlat rätt länge efter detta recept. Minns att jag åt den när jag var yngre, men aldrig hittat. Ska göras så fort som möjligt! 🙂
Lina Abrahamsson says
Kul att du äntligen hittade receptet:)! Det är verkligen en enkel och god rätt.