På tål om höstens matutmaning kom jag att tänka på denna quorngryta som faktiskt brukar gå hem hos barnen. De kan vara lite kinkig med bönorna (brukar ibland byta mot kidneybönor eller svarta bönor som brukar funka bättre) men efter att ha petat de åt sidan brukar de glatt mumsa i sig denna gryta tillsammans med ris eller mathavre. Jag brukar göra en stor gryta som räcker till både middag, lunchlådor och blir det ändå lite över så fryser jag in.
Quorngryta med rotfrukter- och vita bönor
8-10 portioner
600 g quornbitar
1 stor gul lök, skalad och grovt hackad
3 vitlöksklyftor
1 röd chili, spansk peppar, finhackad
2 stora morötter, skalade och skivade i tunna skivor
2 palsternackor, skalade och skivade i tunna skivor
2 msk rapsolja
2 burkar krossade tomater
2-3 dl vatten
1 tsk soja
2 st lagerblad
2 st grönsaksbuljongtärningar (el ca 2 msk fond)
1/2 dl paprika-chilisås (alt vanlig chilisås)
3 tsk torkad oregano
Salt, svartpeppar
2 burkar stora vita bönor
Till servering:
Gräddfil
Ris/mathavre/bröd
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs först quornbitarna tills de fått en yta, lägg ner dem i grytan. Fräs sedan lök, chili, morötter och palsternacka och lägg ner i grytan. Pressa i vitlöken och tillsätt krossade tomater, vatten, soja, lagerblad, buljong/fond, chilisås och oregano. Låt grytan puttra i ca 10-15 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt och peppar, tillsätt bönorna och låt allt bli genomvarmt. Servera direkt tillsammans med ris, mathavre eller gott bröd samt en klick gräddfil.
Kommentera